Министерството на правосъдието на Русия включи Борис Вишневски и адвоката

...
Министерството на правосъдието на Русия включи Борис Вишневски и адвоката
Коментари Харесай

Русия обяви опозициоера Борис Вишневски и адвоката на Кара-Мурза Вадим Прохоров за чуждестранни агенти

Министерството на правораздаването на Русия включи Борис Вишневски и юриста на опозиционния политик Владимир Кара-Мурза - Вадим Прохоров , в регистъра на " задграничните сътрудници ".

Към листата е прибавен и правозащитният план " Първи отдел " . В същото време Министерството на правораздаването изключи неправителствената организация " Академия за правата на индивида " от регистъра заради разпродажба.

Новината идва на фона на все по-засилващ се надзор и репресии от Русия към несъгласните с формалната политика на Кремъл. Руското законодателство изисква хора и организации, за които е преценено, че са получили задгранично финансиране и са взели участие в свободно дефинирана " политическа активност ", да се разпознават като " задгранични сътрудници ".

Според Министерството на правораздаването повода за включването на Вишневски в регистъра е, че той сякаш е " взел участие като респондент в осведомителни платформи, предоставяни от задгранични медии и задгранични сътрудници ", изказвал се е срещу войната в Украйна и е разпространявал " недостоверна информация за решенията на съветските управляващи ". Той е народен представител в локалния парламент на Санкт Петербург от опозиционната партия " Яблоко ".

Прохоров е приет за " задграничен сътрудник ", защото се твърди, че е " взел участие в основаването на известия и материали на " задгранични сътрудници " за безграничен брой хора ", а също по този начин е " шеф на фондация, включена в регистъра на задграничните сътрудници, с местопребиваване отвън Руската федерация ".
 Вадим Прохоров
Адвокатът на наказания опозиционен политик и публицист Владимир Кара-Мурза поради опасността от гонене. Преди година Кара-Мурза беше наказан на 25 години затвор по обвиняване в държавна измяна. Подобно на Алексей Навални , Кара-Мурза непрекъснато е поставян в изолатор в пандиза в Омск като " чест извършител ".

Министерството на правораздаването упреква " Първи отдел " в разпространение на информация за финансова поддръжка за Украйна и " нежелани организации ".

В единния указател на " задграничните сътрудници " попадат 274 души. От тях 112 са публицисти, което е повече от 40% от общия брой " задгранични сътрудници ".

Втората по величина група " задгранични сътрудници " са политически и цивилен деятели - 33, като най-вече от тях са от към този момент неразрешената в Русия организация за наблюдаване на изборите " Голос ".

В от близо 5 месеца е и журналистката от Радио Свободна Европа/Радио Свобода Алсу Курмашева . Тя беше арестувана за това, че не се е записала като " задграничен сътрудник ". Преди месец Русия за " нежелателна организация ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР