Министерството на отбраната на Хърватия поиска от Украйна да замени

...
Министерството на отбраната на Хърватия поиска от Украйна да замени
Коментари Харесай

„Ютарни лист“: Хърватия поиска Украйна да замени фалшивите МиГ-ове с нови


Министерството на защитата на Хърватия изиска от Украйна да размени некачествено ремонтираните изтребители МиГ-21 с нови. Става дума за замяната на минимум четири самолета, оповестява вестник „ Ютарни лист “, базирайки се на осведомени източници от министерството на защитата.

Скандалът с „ подправените “ МиГ-ове избухна в Хърватия през 2016 година, когато се оказа, че множеството от 12-те ремонтирани от украинското дружество „ Укрспецекспорт “ са негодни за хвърчене.

Съобщава се, че предходната седмица хърватското министерство на защитата е връчило на Украйна съответната служебна нота. Загреб е изискал от Украйна да се дават нови самолети в подмяна на некачествено ремонтираните през 2014 година Договорът за ремонта и покупката на поддържани самолети предвиждаше, че изтребителите ще останат на работа най-малко още 10 години до 2023 година, само че единствено няколко години по-късно Военновъздушни сили на Хърватия признаха самолетите за негодни за хвърчене: от тях тече масло, не работят бордовите навигационни системи и други Един от последните полети за малко не коства живота на екипажа – макар отхвърли на техниката хърватските водачи съумяха да се приземят.

Украинският министър на защитата Степан Полторак, който посети наскоро Загреб, призна, че договорът не е бил изпълнен както би трябвало. „ Това е публично удостоверение за пагубния ремонт на хърватските военни самолети в Украйна, за който беше заплатен 22 милиона $, а също по този начин доказателство за закононарушение, осъществено от украинското дружество, заплашващо живота на хърватските летци и разрушаващо бойната подготвеност на страна-членка на НАТО “, написа изданието.

[b]„ Ютарни лист “ оповестява, че петте изтребителя са остарели, които са били на въоръжение на Военновъздушни сили на България до 1998 година „ Укрспецекспорт “ ги е купило за аварийни елементи, само че по-късно е пренабило номерата на изтребителите, пребоядисало ги е и продало като „ надълбоко осъвременена техника “. Не е ясно по какъв начин петте МиГ-а са попаднали в Украйна, публично те се водят за унищожени.[/b]

През 2014 година украинската държавна компания „ Укрспецекспорт “ ремонтира 7 хърватски МиГ-21, а също по този начин е продала на Загреб още пет такива изтребителя. 12 самолета, които са били предадени на хърватските Военновъздушни сили през юли 2015 година, незабавно са почнали да дават недостатъци и след 8 месеца употреба са останали единствено три. Според „ Ютарни лист “ съществуват съществени съмнения, че цялата документи е подправена, а изтребителите изобщо не са били ремонтирани. Вестникът назовава историята с „ подправените “ МиГ-ове „ най-големия скандал в историята на хърватската войска. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР