Министерството на отбраната (МО) увеличава времето за отбиване на военната

...
Министерството на отбраната (МО) увеличава времето за отбиване на военната
Коментари Харесай

МО реши: Военната служба се увеличава и затяга

Министерството на защитата (МО) усилва времето за отблъскване на военната работа след приключено професионално образование или след подготовка. Това се прави, тъй като доста от военните се насочват към частния бранш и изобщо отвън българската войска.

Всъщност сходно условие съществува от 13 години в Закона за защитата, напомня БНР, само че актуализирането на критериите се прави точно, с цел да останат военните по-дълго в системата.

Задължителната работа след добита степен „ бакалавър “ в професионално направление „ Военно дело “ към този момент ще бъде 10 години, а след довеждане докрай на курс за придобиване на професионална подготовка по военно дело – 5 години.

Годишно МО влага до 1.5 млн. лева в образованието на към 1000 военнослужещи. Но приблизително 150-200 от тях отиват в частния бранш или в структури на НАТО и Европейски Съюз с по-високо възнаграждение, написа в обосновките на измененията. Така дефицитът на военни през последните 5 години се резервира в непрекъснати граници на 20%. Най-силно е изразен дефицитът при младшите офицери – над 30%, и при бойците – съвсем 30%.

Има и други промени. Една от тях е отпадане на условието за ежегодност на атестирането на военнослужещите, което пък се прави „ с цел да не се пречи на осъществяването на функционалните им отговорности “.

И още: военните да може да бъдат преназначавани без

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР