Министерството на околната среда и водите проверява напредъка по изпълнение

...
Министерството на околната среда и водите проверява напредъка по изпълнение
Коментари Харесай

МОСВ проверява нерекултивираните депа за битови отпадъци, включени в наказателната процедура срещу страната ни


Министерството на околната среда и водите ревизира напредъка по осъществяване на плановете за техническа рекултивация на последните 8 остарели стари депа за битови боклуци. Те са в общините Бяла (Варненско), Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали, оповестяват от контролния орган.

В началото на август министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с кметовете поради забавената рекултивация на старите общински депа. Министерство на околната среда и водите изиска от общините график на действия и стартира ежеседмични инспекции.

След инспекции на място от чиновници на Министерство на околната среда и водите на депата в Перник, Дупница и Бобошево, е открито, че и на трите депа има основна готовност и прогрес при осъществяване на строителните действия.

За депото в Перник, без значение от неподходящите метеорологични условия през последните дни и изобилните дъждове, има прогрес, който подхожда с показания пред Министерство на околната среда и водите график. На депото в Бобошево строителят е обезпечил нужната техника, теренът е равнинен, което разрешава да се работи с положителни темпове. На депото в Дупница са обезпечени техника и служащи, като дейностите се извършват при добра организация и по график.

Инспекция на депото във Велинград откри, че се работи по довършителни действия, като поетия ангажимент от страна на общинското управление е за завършване на дейностите по техническата рекултивация към средата на месец Септември.

На депото в Бяла (Варненско) работата на терен е завършена и към този момент има публикуван акт обр.15 за изпълнена техническа рекултивация.

Проверката на общинското хранилище в Кърджали откри прогрес при плануваните строително-монтажни работи (СМР), които се извършват съгласно поетия от общината ангажимент. За депото в община Кочериново има позволение за градеж от края на Август и има избрана дата за пускане на дейностите в границите на идната седмица. Забавяне е регистрирано при пускане на дейностите по осъществяване на рекултивацията на депото в  община Пирдоп.

С постоянните, ежеседмични инспекции, ежедневната връзка и основаната организация Министерство на околната среда и водите цели да форсира процеса по дотъкмяване на рекултивацията на старите депа за битови боклуци.. С напъните на локалната власт дейностите би трябвало да приключат във допустимо къс период без да се компрометира качеството на строителните работи.

Преди година Европейска комисия предизвести, че следва страната ни да бъде изправена пред Съда на Европейски Съюз за възнаграждение на обилни по мярка финансови наказания поради към момента нерекултивирани 43 депа за неопасни боклуци от общо 113, включени в наказателната процедура*. След завършването на техническата рекултивация на депото в Бяла все още остават единствено 7 такива депа, за които България би трябвало да постави оптимални старания за приключването им, тъй че да бъде понижен размерът на глобите.

Рекултивациите на 7 депа се финансират от Оперативна стратегия „ Околна среда (ОПОС) 2014-2020 година “, а депото в Кърджали с общинския бюджет.

*Незабавните дейности по плановете се постановат по отношение на решение на Съда на Европейски Съюз от 16 юли 2015 година, с което България беше наказана за несъблюдение на уговорките по закриването и рекултивацията на старите общински депа. Страната беше наказана за 113 депа за битови боклуци, тъй като не са закрити до юли 2009 година Според поетите от България към Европейска комисия задължения, след първото решение на Съда всички 113 депа са с прекратена употреба към 2017 година, само че до 31 декември 2020 година е следвало да бъдат рекултивирани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР