Министерството на образованието ще прави разчети как да се осигури

...
Министерството на образованието ще прави разчети как да се осигури
Коментари Харесай

МОН ще подхожда индивидуално при нужда от помощ на училищата при високи сметки през зимата

Министерството на образованието ще прави планове по какъв начин да се обезпечи присъствено образование, поради високите цени на енергоносителите. Министър Сашо Пенов съобщи, че цялата изпълнителна власт е ангажирана да подсигури естественото отопление в публичния бранш.

В министерството на образованието към този момент знаят с какво се отопляват всички учебни заведения и детски градини в страната. Не обясниха обаче с какъв финансов запас разполагат, с цел да оказват помощ на учебните заведения при възможни проблеми с заплащането на по-високите сметки през зимата.

" Ситуацията във всичките 2347 учебни заведения в страната не е идентична и не можем авансово да приказваме за това по какъв начин еднообразно за всички ще използван някаква мярка. Зависи от съответния проблем ", съобщи проф. Сашо Пенев - длъжностен министър на образованието.

Ще се разискват благоприятни условия за разсрочено заплащане на сметки. Може да се наложи шефове да пренасочват пари, планувани за други действия, с цел да платят сметките за отопление.

" Смятам, че ще се намерят решения в сходство със законодателството, тъй че да не се стигне до там, че да се прекъсва образователния развой, поради неприятни здравословни условия в учебното заведение. Да се учи при условия, които са рискови за здравето на децата и учителите ", сподели проф. Сашо Пенев.

В министерството на опазването на здравето не разискват смяна на условията за минимални температури в класните стаи за икономии.

" Идеята е да се сътвори оптимална среда за осъществяване на образователния развой. Среда, която по никакъв метод да не наврежда на здравето на децата ", сподели доктор Асен Меджидиев - длъжностен министър на опазването на здравето.

4 столични учебни заведения към този момент имат директна онлайн връзка с медици от " Пирогов " и болница " Света Анна ". Те ще могат да употребяват опциите на телемедицината пилотно през идващите три месеца.

Чрез телемедицината може да се реши казусът с неналичието на лекари в учебните заведения.

" Не се касае за някакви големи средства. Този уред, който стои пред вас е по-евтин даже от един елементарен ехограф ", сподели още доктор Меджидиев.

В проекта за възобновяване и резистентност има план за телемедицина в учебните заведения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР