Министерството на образованието препоръча учителите да носят маски, включително и

...
Министерството на образованието препоръча учителите да носят маски, включително и
Коментари Харесай

Повечето учители работят без маски, близо 50% от тях са ваксинирани

Министерството на образованието предложи учителите да носят маски, в това число и по време на образователните часове. В момента маските в класните стаи не са наложителни за педагозите, когато съблюдават отдалеченост от най-малко 1,5 м от учениците. МОН предлага един път седмично да се тества целият личен състав в учебните заведения.

"Фактът, че е рекомендация, значи, че тя не е наложителна. Но въпреки всичко е горещо предложена от министъра на образованието, който с няколко акцента в това обръщение към учебните заведения и просветителните институции цели да засилва спазването на разпоредбите. Първият акцент от тази заповед предлага носенето на маски, само че това би трябвало да стигне до шефа и той да реши да направи такава наложителна рекомендация, или да си остане в унисон с тоналността на министъра и да си бъде единствено рекомендация ", сподели доктор Юлиян Петров от Синдикат "Образование " в студиото на "България заран " по Bg On Air.

Той напомни, че даже сега доста от учителите работят с маски.

"Те усещат, че би трябвало да се защищават и го вършат. Това не е нищо ново. Но немалка част от сътрудниците не работят с маски. Те съблюдават нужното разстояние от 1,5 метра. Това е по-ефективният метод на работа, тъй като учениците поради това са в учебно заведение - да имат по-добра връзка с учителя. Имаше тъжба от родител към шеф, тя беше отправила опасност към министъра и шефа, че в случай че накарат сина ѝ да бъде с маска, те ще му лишават правото на обучение и тя ще сезира освен българските съдилища, само че и европейските ".

По думите му българското учебно заведение в последните 30 години ни е научило по какъв начин да не съблюдаваме разпоредбите и учебния устав.

"Трябва доста съществено да работим по този въпрос и учебният устав да стане като нещо, което построява индивида. В България неспазването на законите е главният проблем. Това се образува в учебно заведение. То е най-дисциплинираната среда. Правилата се съблюдават на едно високо равнище и учителите също са положителният образец за това. А в случай че учителят не усеща голяма опасност за здравето си - да работи без маска. В момента обстановката в учебно заведение не е стресираща, не е нещо, което се случваше сега ", акцентира той.

И показа, че малко над 1% са карантираните възпитаници.

"Ситуацията в Европа не е кой знае какъв брой по-различна. Учителите са с най-голям % на имунизация. В България учителите наближават 50% на имунизация, доста от тях са преболедували. Но постоянно ще има и една част, която са решили да се предпазят по собствен си метод и да не се вслушват в някои отговорности ", добави доктор Юлиян Петров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР