Министерството на образованието и науката вече предприема мерки за олекотяването

...
Министерството на образованието и науката вече предприема мерки за олекотяването
Коментари Харесай

МОН вече предприема мерки за олекотяване на ученическите раници

Министерството на образованието и науката към този момент подхваща ограничения за олекотяването на ученическите раници. За нас това не е акция, а целенасочена политика. Това сподели зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова по време на ексклузивен брифинг. 
Зам.-министърът означи, че още от началото на образователната година се организират срещи с издателствата точно с такава цел. "Предвиждаме от една страна да се вкара опция за делене на учебниците, когато това е належащо - когато учебникът е с огромен размер работа. От друга страна Национална стратегия за увеличение на шкафчетата, в които да се оставят учебниците, помагалата, екипите по физическо, тъй че да не се носят всеки ден ", съобщи Таня Михайлова.
Тя обърна внимание, че когато се приказва за тежестта на раниците, би трябвало да се означи, че в тях няма единствено учебници, а и тетрадки, спомагателни пособия и всичко, което един възпитаник носи в учебно заведение. 

"Много бих желала да се знае, че това е наша обща отговорност - освен на МОН, на всички сътрудници училите, които са ангажирани с този проблем. Също по този начин и на родителите. Ако ние взимаме решение на административно равнище, то учителите взимат решение на институционално равнище - на равнище учебно заведение ", сподели още зам.-министърът. 

Михайлова добави, че се плануват диалози с учителите, тъй като по думите ѝ има безпределно положителни образци за учители, които работят в час с учениците без учебник, а у дома децата употребяват учебника за самоподготовка и го носят в клас единствено при нужда. Друг значим проблем е да не се усилва броят на помагалата, когато не са наложителни. В тази тенденция също работим ", сподели още тя. 

По думите ѝ доста значимо е съдействието от страна на родителите, тъй като ученическата раница в по-малките класове се приготвя точно с тяхна помощ и от министерството ще се постараят още втория период всичко да влезе в деяние. Така децата могат да са спокойни, че доста скоро раниците им ще олекнат.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР