Министерството на образованието и науката предлага промени в учебните програми

...
Министерството на образованието и науката предлага промени в учебните програми
Коментари Харесай

Важно за ученици: МОН с революционни промени

Министерството на образованието и науката предлага промени в образователните стратегии по общообразователните образователни предмети от I до X клас. Целта е тяхното рационализиране и актуализиране в няколко насоки.

Първата група промени са за отпадане на тематики, предстоящи резултати и понятия. Това се прави по български език и литература (БЕЛ), математика, информатика, философия, география и стопанска система, физика и астрономия, химия и запазване на околната среда, биология и здравно обучение. По география и стопанска система да вземем за пример отпада понятието „ бранш “; а по БЕЛ – анотация и делово писмо.
-->
Друга смяна е обвързвана с пренасяне на тематики, предстоящи резултати и понятия в различен клас в границите на стадия – по БЕЛ, математика, география и стопанска система и химия и запазване на околната среда. Например Вазовите „ Левски “ от „ Епопея на забравените “ и „ Под игото “ да се реалокират от Х в IX клас, с цел да се освободи образователно време за десетокласниците да се приготвят за Национално външно оценяване. По математика понятието „ Проста рента “ се реалокира от V в VII клас, а тематиката „ Еднаквости в равнината “ минава от общообразователна в разширена подготовка.

Нови понятия и предстоящи резултати се включват по география и стопанска система, химия и запазване на околната среда и биология и здравно обучение. Например по география и стопанска система се вкарва понятието „ кръгова стопанска система “, а по индивидът и природата се прибавят примерни интегрирани тематики за лабораторни работи и планови действия в частта „ Единство на природата “.

Отпада и условието за най-малък брой оценки за образователен период по непознати езици в VIII – X клас.

Предложените промени в образователните стратегии за началния учебен стадий са малко и се отнасят до образователните предмети: български език и литература за I – IV клас, изобразително изкуство за I клас, технологии и предприемачество за I – IV клас, родинознание за II клас, индивидът и обществото за III клас.

В прогимназиален и първи гимназиален стадий са заложени промени по български език и литература за V – X клас, математика за V – X клас, информатика за VIII клас, география и стопанска система за V – X клас, философия за VIII и X клас, индивидът и природата V и VI клас, биология и здравно обучение за VII – X клас, физика и астрономия за VII – X клас, химия и запазване на околната среда за VIII – X клас.

И в трите стадия не са препоръчани съдържателни промени по история и цивилизации, музика и непознат език.

Предлагат се промени във всички образователни стратегии по Физическо образование и спорт от I до XII клас, ориентирани към прецизиране на образователното наличие, съгласно наличната материалната база, двигателните умения и качества на учениците. Разширява се обсегът на вероятните избираеми области по физическо образование и спорт, да вземем за пример - шахмат и ракетни спортове.

Промените в образователните стратегии са свързани с усъвършенстването им съгласно възрастовите особености на учениците и с обогатяване на междупредметните връзки. По география и стопанска система изчисляването на действителни дистанции по карта благодарение на цифров мащаб ще се учи към този момент не в V клас, а в VII клас, като това е съобразено със знанията, уменията и връзките, образувани от образователния предмет математика. С цел прецизиране е направена подмяна на понятието „ стопанство “ с понятието „ стопанска система “.

За по-голяма изясненост главните формули за величини и закономерности в образователните стратегии по физика и астрономия се изнасят в обособени таблици.

Актуализираните образователни стратегии ще влизат в действие малко по малко, с цел да се обезпечи опцията за реализиране на разбъркването сред класовете. За образователната 2023 – 2024 година – за I, II, III, IV, V и VIII клас, за 2024 – 2025 години – за VI и IX клас, а за образователната 2025 – 2026 година – за VII и X клас. До одобряването на нови учебници се употребяват съществуващите.

Предложените промени са вследствие на завършилия повсеместен обзор на приложимостта на стратегиите през 2022 година. Прегледът включваше анкети измежду учители върху образователните стратегии по всички общообразователни образователни предмети от I до X клас, правене на мнения на работни групи (по две за всеки образователен предмет, като в екипите участваха и учители, препоръчани от обществените партньори), анкетни изследвания за мнението на учениците за образованието по общообразователните образователни предмети, в това число и професионално социологическо изследване (с мнението на родителите и учениците за образователното наличие в I - X клас). Част от прегледа беше и полемиката с депутати от Комисията по образованието и науката в 48. Народно заседание. Важна роля за предлаганите промени имаха и срещите и консултациите с методиците и психолозите, на които се обсъждаха резултатите от мненията и анкетите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР