Министерството на образованието и науката/МОН/ въвежда горен праг за броя

...
Министерството на образованието и науката/МОН/ въвежда горен праг за броя
Коментари Харесай

МОН въвежда горен праг за броя домашни работи на учениците

Министерството на образованието и науката/МОН/ вкарва горен предел за броя домашни работи, които учителите могат да дават на учениците, излиза наяве от публично разискване на Проект за промени в Наредба № 11/2016 година за оценяване на резултатите от образованието на учениците. Проектът е импортиран от министъра на образованието Галин Цоков с концепцията „ да се основат условия за понижаване претовареността на учениците “.

Съгласно нови текстове преподавател може да оставя на учениците за независимо документално осъществяване отвън образователния час от една до три задания. Те може да са за паралелка, за група от учениците в нея или за обособен възпитаник.

В началния стадий (първи – четвърти клас) ще могат да се дават до три пъти седмично домашни за документално осъществяване по предметите български език и литература и математика. Ограничението за останалите предмети е „ не повече от един път “ за петте образователни дни.

За всички останали класове могат да се дават две домашни по предмет на седмица, а сумарно по всички предмети – не повече от пет пъти за една образователна седмица, написа в проектонаредбата.

В претекстовете си за горните промени министърът показва упованието си по този начин да се преодолеят “негативните трендове, свързани с потреблението на независимите писмени работи като глоба за ученика или като опция да се довърши незавършената през часа работа “.

Регламентира се, че изпитването по физическо образование и спорт не може да е документално, а входното ниво на децата се открива посредством на практика изпитвания.

Премахва се изпитът за установяване на входно ниво по модули (т.е. профилираната подготовка), които са изучавани през миналата образователна година в наложителните часове. За целия образователен период по всеки модул от профилираната или професионалната подготовка ще е задоволително да има едно-единствено настоящо изпитване.

Сериозна смяна се прави по повод съхранението на писмените работи от всички национални външни оценения, в това число изпитите за гимназиите след 7. клас, а също и от матурите. От приемането на измененията нататък изпитните работи на хартия на учениците ще се пазят единствено един месец от оповестението на резултатите. Разпоредбата не касае съхраняването на оценените изпитни работи в електронен вид.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР