Министерството на образованието и науката (МОН) публикува за ново публично

...
Министерството на образованието и науката (МОН) публикува за ново публично
Коментари Харесай

МОН обяви ново обществено обсъждане на изискванията за академични израстване

Министерството на образованието и науката (МОН) разгласява за ново обществено разискване редактирани минимални национални условия за придобиване на научни степени и заемане на университетски длъжности във висшите учебни заведения и научните организации. Становища и мнения се събират до 30 септември 2022 година

Поради постъпилите многочислени бележки и разнопосочни отзиви по предходния вид на наукометричните индикатори, препоръчан от МОН в края на април т.г., бяха образувани разширени работни групи за детайлно разискване и прецизиране на условията. В тях се включиха 48 представители на висшите учебни заведения и научните организации от всички професионални посоки от всяка от областите на висше обучение. Представените в този момент за социална консултация минимални условия отразяват постигнатото единодушие в работните групи.

Минималните условия са направени по групи индикатори за другите научни степени и университетски длъжности в деветте области на висше обучение и съответстващите им професионални посоки. Те обвързват достиженията на претендентите с опциите за тяхното академично израстване.

Критериите в таблиците с наукометрични индикатори са разпределени в три групи. В първата са научните достижения и достиженията в художествено-творческата или спортната активност според от съответното професионално направление, както и отзвукът на тези достижения в научната литература.

Показателите регистрират брой научни изявления, включени в базите данни Web of Science и/или Scopus, монографии, дисертации, научни изявления в характерни за даденото направление бази данни, цитирания и така нататък Минималният брой точки, нужен в тази група, е по-висок за научните организации, в сравнение с за университетите.

Показателите от втората група са свързани с възпроизводството на научния състав и включват научно управление, правене на образователни пособия за студенти и образование отвън образователния проект. Тук от голяма важност е дали ученият е управлявал сполучливо защитили докторанти, дипломанти, постдокторанти, дали е разгласил учебник или пособие, дали има лекции в чужбина или водени курсове и други

Минималният брой точки, нужен в тази група индикатори, е по-висок за висшите учебни заведения, в сравнение с за научните организации.

Показателите от първите две групи са в огромна степен общи за всички професионални посоки.

В третата група са индикаторите, свързани с приложението на научните познания, които са характерни за обособените професионални посоки. Тук са от голяма важност получените средства от научни и иновационни планове или по програмата „ Еразъм “, присъединяване в такива планове като началник или реализатор, включването в правене на стратегически документи, в подготовка на учители и др.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР