Министерството на образованието беше домакин на заседание на Групата на

...
Министерството на образованието беше домакин на заседание на Групата на
Коментари Харесай

МОН бе домакин на първото образователно събитие от европредседателството

Министерството на образованието беше хазаин на съвещание на Групата на високо равнище в образованието и образованието. Това е първото от събитията в бранш „ Образование “, включено в календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз още преди първата половина на 2018 година.

В рамките на съвещанието бяха разисквани въпроси, свързани с бъдещето на европейското съдействие в региона на образованието и образованието. По-конкретно това са обсегът и мандатите на тематичните работни групи „ Дигитални умения и компетентности “ и „ Насърчаване на поданството и споделените полезности независимост, приемливост и недискриминация посредством обучение “ за интервала 2018-2020 година, както и другите четири тематични работни групи, които също действат към Европейската комисия /ЕК/ с присъединяване на страните членки. Това са „ Училищно обучение “, „ Професионално обучение и образование “, „ Образование и образование за възрастни “ и „ Модернизация на висшето обучение “. На това първо разискване държавите-членки реализираха кардинално единодушие по препоръчаните от Европейска комисия мандати на тези работни групи.

Най-важният миг на европейското съдействие е добавената стойност, съобщи по време на съвещанията Стефан Херманс, шеф на „ Стратегия и оценка на политиката “ в генерална дирекция по обучение към Европейска комисия. Според него срещата в София съответствува с облекчаването на визовия режим с Канада и това е още един мотив да се премислят политиките и нововъведенията в областта на образованието и тяхната устременост към света. В сесията отдадена на прегледа на осъществяването на стратегическата рамка за европейско съдействие „ Образование и образование 2020” държавите-членки споделиха опита и усещанията си по отношение на добавената стойност на съдействието сред тях. По време на работата на другите мрежи и работни групи, ориентирана към шерване на опит, положителните практики и прилагане на разнообразни общи принадлежности на европейско равнище и взаимно образование, бяха откроени като катализатор на просветителните промени. Всички тези действия се открояват и като съществени разпространители на европейската просвета.

Българският заместник-министър на образованието Деница Сачева се обърна към делегатите с апела да продължи използването на положителните образци в областта на гражданското обучение. Тя акцентира, че сега тематиката за образованието е издигната до най-високото ниво в дневния ред на Европа и това открива опция за усъвършенстване на националните политики.

Със своето първо събитие Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз обезпечи платформа за нова замяна на отзиви в хода на консултациите с страните членки по отношение на развиването на европейското съдействие в образованието и образованието след 2020 година.

По-важни резултати от полемиките, които се откроиха след провеждането на полемиките са ролята на цифровите технологии за стопанската система, европейските жители и обществото като цяло. Всички жители на Европейски Съюз следва да усвоят цифровите компетентности, от които се нуждаят във всекидневния си живот, на работното място и за реализиране на по-високо равнище на обучение. Проучванията сочат, че сега един на всеки 4 жители на Европейски Съюз не има съществени цифрови компетентности, а един на всеки пет въобще няма цифрови компетентности. Ето за какво образованието и образованието би трябвало да превъзмогнат този дефицит и да обезпечат преимуществата на цифровата епоха за всички.

Заседание в този формат обичайно се организира преди формалното начало на всяко ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз. Обсъждат се въпроси от стратегически темперамент, свързани с развиването на съдействието на равнище Европейски Съюз в региона на образованието и образованието. Резултатите от полемиките след това се вземат поради в хода на работата на Председателството на Съвета на Европейски Съюз и на Европейската комисия и намират отражение в разнообразни стратегически и политически документи на Институциите на Европейски Съюз.

В този формат съвещание вземат участие високопоставени държавни чиновници от министерствата на образованието на страните членки на Европейски Съюз, Европейската комисия и Генералния секретариат на Съвета на Европейски Съюз. Заседанието се управлява от страната, поемаща ротационното Председателство на Съвета на Европейски Съюз през идващото шестмесечие, в тази ситуация това е Българското председателство. Окончателните мандати на всички работни групи ще бъдат утвърдени на идващото съвещание на Групата на високо равнище, което ще бъде проведено през юни 2018 година от Австрия като поемаща ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз след България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР