Министерството на културата възстановява награда на името на видния български

...
Министерството на културата възстановява награда на името на видния български
Коментари Харесай

Министерството на културата възстановява награда за поезия и публицистика на името на Ботев

Министерството на културата възвръща премия на името на видния български стихотворец и бунтовник Христо Ботев. За задачата екипът на културното ведомство създаде предложение за учредяването на специфична премия за лирика и журналистика на името на Ботев, каквато до момента не е била връчвана. Години наред е присъждана Ботева премия от Община Враца, само че тя е била районна и не дава отговор на статута, престижа и смисъла, което националният ни талант, като сплотяваща фигура и консенсусна персона, има за българското общество и за националната ни еднаквост.

Учредяването на премията за лирика и журналистика на името на Христо Ботев е планувано с изменение на Наредба № 2 от 11.04.2007 година на министъра на културата за награждаването на български културни дейци за реализирани високи креативен резултати или принос в развиването и популяризирането на културата.

Министерството на културата предлага премията „ Христо Ботев “ за лирика и журналистика да се връчва един път на две години от министъра на културата. Кандидатурите ще бъдат обсъждани от експертна комисия, включваща представители на: Българската академия на науките, Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “, Националния книжовен музей и Националния музей „ Хр. Ботев “ в гр. Калофер.

Новоучредената премия „ Христо Ботев “ ще се връчва в две категории: „ Значим принос в развиването и популяризирането на българската лирика ” и „ Високи креативен резултати в популяризирането на българската лирика или журналистика за миналия интервал ”.

Предложението, което е подложено на публично разискване, е за правенето на специфична статуетка или плакет, които да се връчват, а паричното изражение на премията да бъде в размер на 20 000 лв.. Носители на оценката могат да бъдат поети със важен принос в развиването и популяризирането на българската лирика, както и поети и журналисти, постигнали високи резултати в популяризирането на българската лирика или журналистика.

Целта е тази премия е освен да се учреди, само че и да се трансформира в най-авторитетното отличие за лирика и журналистика у нас и в справедливо самопризнание на надарени хора за верността им към делото и идеалите на Ботев.

Проектът на разпоредба и претекстовете към него са оповестени за социална консултация на интернет страницата на Министерството на културата(https://mc.government.bg/page.php?p=141&s=998&sp=999&t=0&z=0) и на Портала за публични съвещания със период за оферти и мнения 30 дни.

В предишното българска литературна премия, наименувана на видния български стихотворец Христо Ботев, е учредена с Указ № 1695 на Държавния съвет на Народна република България от 1972 година.
Присъждала се е на поети и журналисти за принос в международната литература, като е била връчвана на всеки 5 години до 1986 година След като през 1991 година не е връчвана, традицията е била възобновена за известно време и премията се е присъждала със същата периодичност (на 5 години) от Общинския съвет на Община Враца от 1996 година. Последно и по изключение премията е присъдена през 2008 година във връзка със гибелта на Александър Солженицин.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР