Министерството на икономическото развитие на Русия публикува прогноза за 2023-2026

...
Министерството на икономическото развитие на Русия публикува прогноза за 2023-2026
Коментари Харесай

Русия вдига заплатите, но само там, където има военно-промишлени предприятия

Министерството на икономическото развиване на Русия разгласява прогноза за 2023-2026 година за водещите райони във връзка с средногодишния ритъм на напредък на номиналните заплати (без инфлацията), заяви.

Увеличението на междинните заплати ще се усети най-силно в 15 района на страната, като в 8 от тях ще бъде над 10%: Кемеровска област (+11,1%), Челябинска област (+ 10,8% ), Дагестан (+10,6%), Забайкалска територия (+10,2%), Мордовия (+10,1%), Воронежска област (+10,1%), Ярославъл (+10%) и Владимирска област (+10%). В същото време междинната инфлация за интервала сред 2023-2026 година се чака да бъде 5.3%.

Защо заплатите се подвигат, точно в тези райони?

" Забележително е, че най-големите нараствания са планувани за региони с релативно ниски междинни заплати ", разяснява пред Александър Сафонов, професор във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация. 

Например Дагестан е най-вече селскостопански район, със едва развита стопанска система и високо равнище на сива стопанска система. Тъй като през 2024 година се чака минималната работна заплата да нарасне над равнището на инфлацията, това директно ще се отрази върху растежа на междинната номинална работна заплата, това се отнася и за публичния бранш и дребните предприятия. Средно в дребните предприятия в Дагестан заплатата е към 19 хиляди рубли (363.36 лева), междинната в района е към 33 хиляди рубли (631 лева) и е ясно, че въздействието от увеличението на минималната заплата тук ще бъде доста съществено.  
 Един от най-големите фабрики за нуклеарно гориво в Русия
Един от най-големите фабрики за нуклеарно гориво в Русия " налива " милиони в производството на литий

Това е единственият производител на чисти литиеви артикули в Русия

Поради тази причина Москва и Санкт Петербург са включени в прогнозата: пазарът на труда в тези мегаполиси е доста свободен, приходите в тях са много по-големи, тъй че въздействието на минималната заплата върху междинната заплата не е толкоз огромно.

Друга основна причина за нарастването на междинните заплати в някои райони е работата на военно-промишлените предприятия, където те интензивно притеглят квалифицирани експерти, като в същото време усилват заплатите си.

В Кемеровска област, в която се чака най-голямо нарастване на заплатите се намират заводите - Западносибирски металургичен комбинат и Новокузнецки металургичен комбинат. В Челябинск пък се намира един от най-големите производители на метал в Русия -  Челябинският металургичен цех е най-голямото съветско дружество с цялостен металургичен цикъл, което създава висококачествена стомана. 
 Търговия с оръжие и военно съдействие: Ким Чен Ун посети цех за изтребители в Русия, а Путин ще гостува на Северна Корея
Търговия с оръжие и военно съдействие: Ким Чен Ун посети цех за изтребители в Русия, а Путин ще гостува на Северна Корея

Светът се тормози от полемиките сред двамата водачи

Друг район, в който се чака нарастване на възнагражденията е крупния индустриален център Ярославъл: в него е първият в света цех за синтетичен каучук, има нефтопреработващ цех, фабрики за автомобилни гуми, за мотори, за ремонт на електровози, електромашиностроителен и корабостроителен цех и доста други.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР