Министерството на финансите ще внесе проектобюджет с 3% дефицит, подготвят

...
Министерството на финансите ще внесе проектобюджет с 3% дефицит, подготвят
Коментари Харесай

Министър Росица Велкова: Вдигаме данъците и затягаме коланите

Министерството на финансите ще внесе проектобюджет с 3% недостиг, приготвят се промени в данъчната политика. Това сподели служебният министър на финансите Росица Велкова на брифинг пред публицисти..
" На съвещанието на Министерски съвет се одобри протоколно решение, с която се утвърди концепцията за сформиране на проектозакона зад държавен бюджет за 2023 година. Не е обсъждана средносрочна бюджетна прогноза, не е обсъждана проектозакон за бюджет за 2023 година, а просто идея ", сподели тя.
От Министерството на финансите обявиха, че проекобюджета планува недостиг от 3%. Велкова изясни, че към сегашния миг страната излиза на недостиг от близо 7%.
" В тази идея главното решение, което се взе, е че проектозаконът ще бъде създаден с 3% недостиг от Брутният вътрешен продукт. Следва да се има поради, че при настоящи приходни и разходни политики, които са признати от 46-то, 47-то, 48-то Народно събрание, дефицитът за 2023 възлиза на 6,9% от Брутният вътрешен продукт на начислена основа ", сподели още тя.
Предвижда се смяна в данъчната политика на страната, с цел да бъде реализиран трипроцентовият недостиг.
" На 17 март ще публикуваме пакет данъчни закони, защото постигането на трипроцентов недостиг, ще мине през данъчна политика и промени в данъчни закони. Естествено, ще има и разходни ограничения. На 3 април ще бъде показан планът на Закона за държавния бюджет за публично разискване за прекосяване на гласоподаване и разискване с Националния съвет за тристранно съдействие, тъй че на 26 април да може да се прегледа от Министерски съвет и в периодите да бъде импортиран в Народно събрание ", изясни министър Велкова.
„ Ако новите депутати одобряват бюджета в този тип, нямаме риск за Еврозоната, в случай че те усилят недостига на бюджета, това значи, че ние бихме влезнали в процедура по свръхдефицит. Това ще докара до по-голям държавен дълг, което ще затрудни събирането на ликвидност на интернационалните пазари, да се набере размер и при условия, че не може да се набере дълг, да се прибегне до изтегляне на дълг от Международния валутен фонд “, съобщи още Велкова.
Проектът на Закона за държавния бюджет ще бъде предаден за публично разискване и за прекосяване на координиране и разискване със съвета за тристранно съдействие на 3 април. За да може на 26 април да се прегледа от Министерски съвет и да бъде импортиран в Народно събрание, уточни Велкова, представена от " Нова телевизия ".
Преди внасянето на концепцията и на сюжета с какво бюджетно сладо да бъде създаден планът на закона, са били извършени неофициални диалози с работодателите и синдикатите.
Бюджета планува:
- Въвеждане на еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 година
или т. нар - налог “Свръхпечалба ”, който ще бъде създаден за всички юридически лица, на база на правилата, които са залегнали в регламента. Това е еднократен налог, разясни финансовият министър.
- 100% дял от всички обществени предприятия след приспадане на счетоводна загуба
- нарастване на ТОЛ таксите. Тарифата се трансформира с акт на Министерски съвет.
- Увеличение на концесионни хонорари с инфлацията
- Възстановяване на някои от Данък добавена стойност и акцизните ставки, които бяха понижени и изтичат на 1-ви юли. Запазени ще бъдат тези на хляба, брашното, бебешките храни и книгите. Ще бъде повишен и акциза на електронните цигари - или така наречен вейпове
- Засилване на фискалния надзор и авансово обвързване да се заявява Данък добавена стойност при рисковите артикули.
“С всички тези ограничения ще може да се обезпечи и подсигурява осъществяване на швейцарското предписание от 1 юли при индексирането на пенсиите, да се подсигурява изплащането на увеличените заплати, като се има поради, че се получи огромна асиметрия в заплащането на бюджетния бранш, добави финансовият министър.
Предвижда се още нарастване на заплатите в бюджетния бранш с 10%, единствено на тези, които не са получили никакво нарастване през 2022 година
И още: При осъществяване на по този начин заложените доходи, възнагражденията в двете приходни организации да бъдат нарастване с 15%, а при осъществяване в границите на стоте % - с 10%.
Това, към което се е обединил служебният кабинет, е предлагането, което ще бъде показано пред новите народни представители. “Ако този план не бъде признат ще влезем в свръхдефицит. Ако дефицитът бъде повишен над 3%, това значи, че би трябвало да има по-висок дълг, няма да отговаряме на критерия за недостига, което би основало проблемност от набиране на ликвидност от интернационалните финансови пазари и загубване на вероятността за влизане в еврозоната ”, предизвести Велкова.
Тя изясни още, че страната не е изправена пред банкрут, в случай че бъде признат бюджета в границите на 3% недостиг.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР