Министерството на финансите отмени публикувания на 13 септември свой емисионен

...
Министерството на финансите отмени публикувания на 13 септември свой емисионен
Коментари Харесай

МФ отмени емисионния си календар, дълговете стават все по-скъпи и трудни 

Министерството на финансите анулира оповестения на 13 септември собствен емисионен календар, поради тежката волатилност на пазарите и очевидната неспособност да се реализиран положителни условия. Вчера министерството трябваше да набере 200 млн. лева от вътрешния пазар посредством преотваряне на емисия държавни скъпи бумаги с матуритет от 10,5 години, само че е съумяло да пласира ДЦК за едвам 102 млн. лева или с съвсем 50% по-малко от плануваните. 

Общите поръчки са достигнали од 156 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 0,78. Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 221 базисни точки. Постигнатата рентабилност е над 4%. Всичко това, преведено на елементарен български език, значи единствено едно - дългът за България е доста безценен и към този момент мъчно се набира от българския пазар. 

" Резултатите от извършения аукцион отразяват мощната волатилност на финансовите пазари в Европа и в международен мащаб, продължаващата ясно изразена наклонност за повишаване на цената на дълговото финансиране и рестриктивните мерки пред неговото обезпечаване ", пишат от Министерство на финансите. 

В известието за анулация на емисионния календар се споделя още, че държавното управление ще " продължи уравновесената си и гъвкава политика по ръководство на държавния дълг, имайки поради пазарното положение както на вътрешния, по този начин и на интернационалните финансови пазари, съгласно нуждата от дългово финансиране. "

Припомняме, че страната съумя да събере 4,5 милиарда лева от интернационалните пазари единствено преди две седмици, само че и този дълг бе прекомерно безценен - по-скъп даже от италианския. Очевидно е, че вложителите прибавят политическа награда на неустановеност към българските скъпи бумаги. Големите аргументи обаче са несигурността в международната стопанска система и непрекъснато покачващите се лихви.

Коментари10 коментара
Моля, или се, с цел да участвате в диалога!
 Заглавие
Песента The Gambler е написана от Дон Шлитц през 1976 година И след това е записвана от разнообразни реализатори, в това число Джони Кеш. Кени Роджърс обаче е този, който съумява да направи песента сполучлива и разпознаваема.
20 5 Още КОментари Най-новоПрочети ощеКо
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР