Министерството на финансите е категорично против въвеждането на намалена ставка

...
Министерството на финансите е категорично против въвеждането на намалена ставка
Коментари Харесай

МФ е против намаляване на ДДС за основни храни

Министерството на финансите е изрично срещу въвеждането на понижена ставка на Данък добавена стойност за съществени хранителни артикули от дребната потребителска кошница, защото загубите за държавния бюджет ще възлизат на 895 милиона лв., които няма по какъв начин да бъдат обезщетени. 

В дребната потребителска кошница са вписани избран вид артикули, което ще сътвори проблем, защото понижената ставка за самун " Добруджа " ще породи въпрос - да вземем за пример - за какво не за останалите типове самун. Подобна е обстановката с рибата, като в дребната кошница попада единствено замразена, а диференцираната ставка ще е тласък и за измами, защото всички типове риба в магазина в един миг ще се продават с етикет " Замразена " - дават образец специалистите от финансовото министерство.

Те са пресметнали също, че в случай че се понижи Данък добавена стойност за всички хранителни артикули, а освен тези от дребната кошница, загубата за бюджета ще е 1 милиард и 200 хиляди лв., което е мъчно за отплата с други доходи. Освен това всяко понижаване на Данък добавена стойност за избрани артикули води до административна тежест и данъчни измами, а и спешното понижаване на Данък добавена стойност за заведенията за хранене не докара до понижаване на крайните цени за потребителите, аргументират се от Министерството на финансите.



В хода на полемиката стана ясно, че Министерството няма да поддържа и импортирания от Има Такъв Народ законопроект за понижаване на Данък добавена стойност върху плодовете и зеленчуците с претекст, че няма доказателство, че това са обществено значими артикули.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР