Министерството на енергетиката направи предложение за сключване на договор за

...
Министерството на енергетиката направи предложение за сключване на договор за
Коментари Харесай

Петков оставя 7 кораба с газ на служебния кабинет

Министерството на енергетиката направи предложение за подписване на контракт за 7 карго кораба с полутечен природен газ (LNG), които ще подобрят енергийната сигурност на България. Това разгласи министър ръководителят Кирил Петков преди вчерашното постоянно, само че последно за този кабинет, съвещание на Министерския съвет. " Условието за приемане на тези количества е идващия месец служебното държавно управление и служебното Министерство на енергетиката да обезпечи нужната инфраструктура от Гърция и Турция ", изясни министър председателят в оставка. " Този контракт е значима стъпка на екипа, взаимно с Европейската комисия, за обезпечаване на природен газ за зимните месеци, за идващите шест месеца ", сподели Петков.

След съвещанието той даде още детайлности - всеки месец ще идва по един транспортен съд с LNG - от октомври до април. Късно в сряда на единия транспортен съд му е била уредена точка на разтоварване и това е в Гърция. Договорът би трябвало да бъде доказан до 19 август. " Така даваме опция на служебното държавно управление, в случай че откри по-добра оферта от тази, да реши да я подписва, или в случай че има усложнения с инфраструктурата, да няма разход за българската страна ", изясни Петков. По неговите думи, този контракт дава късмет на идващото държавно управление да купува газ на цена, която е към 30 $ под цената на европейските пазари.

Енергийният министър Александър Николов изясни, че офертата е разграничена на две елементи: за 2022 година - 3 кораба, и за 2023 година - 4 кораба. " При осъществяване на програмата за трите карга до края на декември има опция да се подписа нов контракт, при нови условия, за идващите 4 карга. Към момента общата стойност за трите карга е с към 30 $ по-ниска. Към тази цена би трябвало да се добави цената за регазификация и доставка, само че и по този начин позитивният резултат за " Булгаргаз " е най-малко 20 $ ", сподели Николов. Според него договорът е изработен по този начин, че да не задължава дълготрайно страната.

Николов сподели още, че при по този начин уредените количества и график на доставки, в случай че бъдат доказани от служебното държавно управление, евентуалният недостиг при доста студена зима ще може да се компенсира през балансиране - т.е. през Чирен или през спот покупки от прилежащи страни. Към момента опитите за основаване на боязън и суматоха са чисто предизборна нечиста сделка. В световен мащаб има задоволително предложение на природен газ ", сподели Николов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР