Министерство на здравеопазването обмисля да отмени скандални промени във формулата,

...
Министерство на здравеопазването обмисля да отмени скандални промени във формулата,
Коментари Харесай

МЗ отменя скандални промени в забранителните списъци за износ на лекарства

Министерство на опазването на здравето обмисля да анулира скандални промени във формулата, по която се пресмята кои медикаменти да попаднат в забранителен лист за реекспорт поради риск от дефицит на пазара. Промените са въведени през март месец, тази година, като са довели до фрапантно свиване на забранителните описи за експорт на медикаменти с дребни наличия. 
Това се разбра от на изпълнителния шеф на Агенцията по медикаменти Богдан Кирилов. За готвените промени заяви пред bTV и Аркади Шарков, консултант в здравното министерство. 
„ В Министерство на здравеопазването бе основана система, която да следи наличните количества медикаменти и когато бъде открит дефицит, да се генерира лист с съответните артикули, които да не могат да бъдат изнасяни. Наблюдават се към 3000 медикамента – всички медикаменти в позитивния лист. На ежедневна и седмична база се подава информация за идващите медикаменти и на седмична база се генерира този лист, като всички калкулации се вършат автоматизирано по формула “, описа Кирилов. Той изясни, че през март месец формулата е била изменена след осъществен одит и с новите правила броят на попадащите в забранителния лист лекарства внезапно е намалял. „ На седмична база медикаментите в листата понижиха от диапазона 290-350 на 60-80 “, изясни Богдан Кирилов. Кратките забранителни описи са създали вероятен реекспортът на повече лекарства. „ Тук става въпрос за забранителен лист, който касае единствено лекарства, които имат позволение за приложимост и записана цена. Тоест те са създадени на открито и са освободени за българския пазар “, добави Кирилов. 
Той не заяви какво тъкмо е открил одитът, довел до промени във формулата и кой носи отговорност за това политическо решение на фона на непрекъснати сигнали за изчезнали в аптечната мрежа лекарства. Наскоро здравният министър Асен Меджидиев призна пред bTV, че съществува дефицит и при животоспасяващи и животоподдържащи лекарства за онкоболни и заболели от диабет, като една от аргументите е реекспортът. „ Сигналите за подобен дефицит са с отминалост от най-малко 2 месеца, като всички те се ревизират “, изясни министърът.
Очаква се на съвещанието на държавното управление на следващия ден Министерство на здравеопазването да заяви и друга дълго чакана вест – къде ще е местоположението на обещаната нова национална детска болница. Съветникът Аркади Шарков разгласи, че тя ще е на задоволително налично място, с богати зелени площи и въздух. Сагата с детската болница се точи с години, като през това време родители, лекари и деца се мъчат в тесните пространства на педиатрията „ Иван Митев “. Очаква се в диалозите за бъдещата идея за болничното заведение да бъдат включени всички заинтригувани общности, които се бориха за положително задание и построяването на съвременно лечебно заведение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР