Министерство на туризма изпрати електронно писмо, в което подкрепя включването

...
Министерство на туризма изпрати електронно писмо, в което подкрепя включването
Коментари Харесай

МТ инициира включването на подсектор „Хотелиерство“ като допустим по процедура „Възстановяване на МСП чрез подобряване на енергийната ефективност“ по ОПИК 2014-2020

Министерство на туризма изпрати електронно писмо, в което поддържа включването на юридически лица и еднолични търговци от бранш I „ Хотелиерство и ресторантьорство “, код 55 „ Хотелиерство “ от КИД-2008 измежду допустимите за финансиране претенденти по оповестена за публично разискване от Управляващ орган на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020, процедура за асортимент на планове BG16RFOP002-6.002 „ Възстановяване на МСП посредством възстановяване на енергийната успеваемост “.

По разнообразни оценки туристическият бранш в България генерира сред 4 и 10% от Брутният вътрешен продукт на страната. Глобалното разпространяване на COVID-19 и въведените карантинни ограничения доведоха до невиждана рецесия в туризма както в международен, по този начин и в народен мащаб. След наложените противоепидемични ограничения и транспортни ограничавания беше осъществен трагичен спад в приходите от нощувки, което докара до изострен дефицит на средства в туристическия бизнес за справяне с последствията от пандемията COVID-19. Въпреки настъпилата продължителна рецесия, по данни на Национален статистически институт, общият брой осъществени туристически визити на чужденци без пренос в България през 2021 година e 3 722 200, показвайки страхливо възобновяване от 2 687 709 през 2020 година, само че оставайки 2,5 пъти по-малко от предкризисната 2019 година, когато са били осъществени 9 311 681 туристически визити. Положителната наклонност на растеж в туристическите визити и доходи от нощувки през сегашния зимен сезон е подложена на сериозен риск от превръщане вследствие на анулация на голям брой туристически резервации и полети, дължащо се на почналата през февруари 2022 година война в Украйна.

Освен това междинните цени за 1 мВтч. електрическа сила за небитови консуматори в България се покачиха от към 100 лв. през първото тримесечие на 2021 година до над 400 лв. през първото тримесечие на 2022 година, а във връзка с избраните от КЕВР цени за природния газ покачването е от 28,64 лева/МWh без данък и Данък добавена стойност за март 2021 година до 113,73 лева/MWh без данък и Данък добавена стойност за март 2022 година Съчетанието на всички тези рискови фактори докара до по едно и също време трайно понижаване на приходите и повишение на разноските в бранш „ Туризъм “, а отсам и до свръхзадлъжнялост, ограничение на активността и мощно съкращаване на капиталовите благоприятни условия, което намира изключително остро проявяване във връзка с дребните и междинни предприятия от отрасъл „ Хотелиерство “.

Въведените досега краткотрайни ограничения за подкрепяне на фирмите от сектора по разнообразни процедури са незадоволителни по мярка, а като обсег са ориентирани към даването на оборотен капитал за превъзмогване на проблемите с ликвидността и запазването на работни места, само че не и към вложения за понижаване на потребяваните електрическа сила и природен газ, чиито цени са трайно и доста нараснали. Обявената за публично разискване процедура за асортимент на планове BG16RFOP002-6.002 „ Възстановяване на МСП посредством възстановяване на енергийната успеваемост “, целяща даване на фокусирана поддръжка на българските дребни и междинни предприятия за възобновяване от икономическите последствия от разпространяването на пандемията COVID-19 посредством възстановяване на енергийната им успеваемост, е извънредно подобаваща за енергоемък подотрасъл като „ Хотелиерството “. Поради тази причина настояваме юридически лица и еднолични търговци от бранш I „ Хотелиерство и ресторантьорство “, код 55 „ Хотелиерство “ от КИД-2008 да бъдат включени като възможни за финансиране претенденти във финалния вид на процедурата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР