Министерство на регионалното развитие най-вероятно ще прави проверка и на

...
Министерство на регионалното развитие най-вероятно ще прави проверка и на
Коментари Харесай

Шишков: При магистрала „Европа“ има много тежки проблеми

Министерство на районното развиване най-вероятно ще прави инспекция и на строителството на автомагистрала „ Европа “. По думите на отрасловия министър Иван Шишков аутобанът до Сърбия „ има доста тежки проблеми “.

Подробният организационен проект на автомагистралата е утвърден през 2014 година Това е пътят на костенурката “, разяснява в ефира на bTV министърът.

Той изясни, че от 2014 година до момента единственият издигнат лот е този в средата на трасето – 17-километровият сектор сред Драгоман и Сливница. По думите на Шишков лотът сред ГKΠΠ „ Kaлoтинa “ и Дpaгoмaн, чиятo дължинa e 14.5 ĸм, се строи „ постепенно и трудно “.

Този лот мъчи всички. При него имаше пропуски в плана и в подробния организационен проект. Одобрих изменение в него, тъй като имаше проблем с осветлението на пътните възли “, разяснява Шишков.

Припомняме, че строителството на лота стартира през 2019 година Изпълнитeл e cтpoитeлнo oбeдинeниe, нaчeлo c „ Щpaбaг “. Cтoйнocттa нa инвecтициятa e oĸoлo 165 млн. лева, a cpoĸът зa изпълнeниe бе янyapи 2022 година, само че на няколко пъти към този момент се удължава – един път доникъде на тази година, а напълно неотдавна стана ясно, че най-вероятно секторът няма да е приключен и до края на тази година. При ръководството на Гроздан Караджов изпълнителят бе глобен и поради неприятната организация на придвижване в сектора. 

Третият сектор от аутобана – сред Сливница и Северната скоростна дъга на София – се оказва най-проблемен. Шишков разяснява, че още по времето на предходния длъжностен кабинет са били открити съществени проблеми, по които обаче през 7-те месеца ръководство на постоянния кабинет " Петков " нищо не се е случило.

Аз утвърдих подробния организационен проект, сключих съглашение с кмета на Костинброд за отбивка при с. Петърч, само че тези 7 месеца може да се окажат съдбовни и да загубим част от европарите “, разяснява министърът.

Припомняме, че през януари тази година Агенция „ Пътна инфраструктура “ избра реализатор на лота – ДЗЗД „ Европа – 2022 “, в което влизат „ ГБС-Инфраструктурно строителство “, „ Главболгарстрой Интернешънал “ и „ Обонато Билд “. Стойността на дейностите по 16.5-километровата права е съвсем 222.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е 660 календарни дни. Oбeĸтът ce финaнcиpa пo Oпepaтивнa пpoгpaмa „ Tpaнcпopт и тpaнcпopтнa инфpacтpyĸтypa “ 2014 – 2020 година

Шишков изрази подозрение, че този сектор може да бъде завършен до края на 2023 година – това е срокът, през който би трябвало да бъдат усвоени и евросредствата. По думите му макар ударното отчуждаване и готовите планове, доста мъчно лотът ще бъде издигнат за толкоз малко време.
Още инспекции
Министърът съобщи, че най-вероятно ще има инспекции на други пътни сектори, сходни на инспекцията на „ Тракия “, която откри тъничък и некачестен асфалт по два от лотовете на аутобана – сред Стара и Нова Загора (лот 2) и сред Нова Загора и Ямбол (лот 3). Междувременно Браншова Камара „ Пътища “ излезе с позиция, че сходни констатации единствено оронват престижа на пътностроителния отрасъл.

В миг, когато служебният кабинет създаваше усещане, че се е фокусирал върху решаването на проблемите в страната и по-специално в тотално опустошения в последната година и половина пътен бранш се излиза пред медиите с напълно спекулативни изказвания. Изненадани сме от публикуваните внушения за некачествено осъществяване на секторите от автомагистралата, без съществуването на публични данни от извършения преди дни лабораторен разбор. “

Камарата показва още, че през годините са правени редица инспекции по секторите и не са открити нарушавания. И още – в десетгодишния интервал на употреба на трасето не са възлагани превантивни и настоящи ремонтни действия, „ което в комбиниране с несъразмерното натоварване не обезпечава съответна оценка на положението на пътната настилка. “

Браншовата камара цитира данни от одитен отчет, съгласно който действителните данни за трафика по Лот 2 за интервала 2017 – 2019 година надвишават плануваното със 162% при тежкотоварните и 376% при лекотоварните коли. По Лот 3 надвишаването е 42% при тежкотоварните и 348% при лекотоварните коли.

В изявление за Българска национална телевизия районният министър прокара теза, че още при самото възлагане на построяването на лот 3 на автомагистралата е било замислено в него да се поставя по-тънък пласт асфалт от нормите. 

Участъкът Нова Загора – Ямбол е по-сложен като релеф, само че все пак неговата цена е по-ниска, в сравнение с за сектора Стара Загора – Нова Загора ", изясни Шишков.

По думите му сега точно настилката на по-евтината част от автомагистрала е в по-тежко положение.

Според министъра не може единствено компаниите да се държат виновни за неприятното качество на ремонтите, като постоянно казусът е във възложителите – страната и общините.

Фирмите са заложници на страната и общините ", съобщи той.

До десетина дни ще е подготвен анализът на ремонтите, за които строителните компании претендират, че имат да получават големи суми, а страната към този момент няколко месеца не им ги дава. След това Народното събрание ще би трябвало да откри нужните средства за разплащане. Шишков добави, че е било неточност да се платят 50% от претендираните суми на всички компании. 

Не знам юридически дали освен това състояние няма да би трябвало да се издължат и задачите суми на всички ", разясни министърът.

Припомняме, че частичното заплащане бе утвърдено от 47-ото Народно заседание. Това бе една от тематиките, които скара някогашните ръководещи от " Продължаваме промяната " и " ИТН ".
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР