Министерство на регионалното развитие (МРРБ) вече има готовност да започне

...
Министерство на регионалното развитие (МРРБ) вече има готовност да започне
Коментари Харесай

МРРБ едва сега ще подписва договорите за ремонт с общините

Министерство на районното развиване (МРРБ) към този момент има подготвеност да стартира да подписва споразуменията с общините в страната, оповестяват от отрасловото ведомство. На пръв взор административна, процедурата е от извънредно значение, тъй като едвам след подписването общините ще могат да получат част от парите за ВиК и пътни поправки, които чакат от началото на годината.

Средствата на стойност 406 млн. лева бяха гласувани и утвърдени от Министерския съвет преди съвсем месец – съвещанието на 28 септември. Очакваше се незабавно по-късно да започва и подписването на споразуменията. На какво се дължи забавянето обаче от Министерство на регионалното развитие не показват.

Припомняме, че общините станаха заложници на противоречията сред някогашните ръководещи. Пожарна охрана време на кабинета " Петков " районният министър Гроздан Караджов и финансовият Асен Василев се надпреварваха да оферират лични описи с утвърдените планове за финансиране. След като взаимно не си ги одобряваха, един от финално излъчените списъци привидно мина на едно от последните съвещания на кабинета, само че до сключване на контракти с общините по този начин и не се стигна. След това пък и служебният районен министър Иван Шишков реши, че би трябвало да уточни плановете.

Веднага след листата на Шишков обаче община Русе възрази, тъй като в него не бяха включени поправки на улици в града на стойност 7.8 млн. лева В изявление за " Медиапул " Шишков тогава уточни, че към 30 общини няма да получат средства, тъй като не са показали всички нужни документи. По думите му той е бил сюрпризиран, че Русе е единствената от огромните общини, която е останала без финансиране.

Сега от Министерство на регионалното развитие показват, че канят общините в понеделник (24 октомври) за сключване на споразуменията. Ведомството ще финансира 50% от цената на плановете, като средствата ще бъдат предоставени на общините на две равни вноски – първото заплащане ще е до 10 работни дни след сключване на съглашение, а второто – през месец декември 2022 година

Това значи, че в случай че споразуменията бъдат подписани в понеделник, общините ще получат половината от сумите при започване на ноември. Не е ясно по кое време ще стартират ремонтите поради студеното време, което се задава и дали въобще ще могат да бъдат осъществени през тази година.

Общо 234 обекта ще бъдат финансирани от бюджета на министерството. Около 105 от тях са на стойност над 126 млн. лева и са планувани за поправки на ВиК мрежата. Други 94 плана плануват ремонт на общински пътища и са на стойност над 233 млн. лева Около 35 обекта на стойност малко над 46 млн. лева са планувани за уличната мрежа на общините.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР