Министерство на отбраната е предложило промяна в закона за ратифициране

...
Министерство на отбраната е предложило промяна в закона за ратифициране
Коментари Харесай

Българско оръжие от военната помощ за Украйна не е пристигало на фронта, в ход е логистична операция

Министерство на защитата е предложило смяна в закона за одобрение на Споразумението сред България и Украйна, която да се анулира правото на Министерски съвет еднолично да подписва анекси по контракта. Предложението е всички спомагателни решения по съглашението да минават през Народното събрание.

Това разгласи заместник-министъра на защитата Катерина Граматикова на конференция на политическото и военното управление на Министерството на защитата.

Ратификацията на Споразумението на даване на военна помощ за Украйна към този момент е обнародвана в " Държавен вестник " и има правна мощ.

Граматикова акцентира, че сега на фронта в Украйна към момента няма нито един детайл от военнотехническата помощ от България. Има планувана логистична интервенция от Министерство на защитата, която стартира едвам в този момент, след обнародването на ратификацията на Споразумението.

Предложението на Министерство на защитата анексите към Споразумението да минават през Народното събрание е предизвикано от терзанията, изказани от някои политически сили, по отношение на вероятно изключване на Народното събрание от решенията за военна помощ на Украйна.

Именно с тези претекстове преди дни Българска социалистическа партия прикани президента Румен Радев да наложи несъгласие като социалистите обмислят да сезират и Конституционния съд.

Днес желание да сезират Конституционния съд оповестиха и от " Възраждане ".

" Министерство на защитата в никакъв случай не си е мислило, че Народното събрание ще бъде изолирано от този развой. Предстои предлагането на Министерство на защитата да бъде импортирано в Министерски съвет, оттова и в Народното събрание. Настоящият ред беше направен за да се запълни " правна дупка ", само че поради терзанията на някои партии, се отстранява този ред и всички следващи дейности по отношение на решението за военна помощ ще бъдат предоставени на Народното събрание. Министерство на защитата извършва и ще извършва всяко решение на Народното събрание, в това число и работата със съдружниците ни по обезпечаване на заместваща техника. Това са мудни процеси, те са иницирани и са в ход ", уточни Граматикова.

Катерина Граматикова посочи, че идващото искане за допълнение на Споразумението с Украйна, с което Министерство на защитата ще се обърне към Народното събрание, ще е за даването на генератори, каквито у нас има в наличност и които са извънредно нужни в Украйна. В момента тече правенето на документите по този тип помощ.




Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР