Министерство на околната среда и водите ще пренасочва битовите отпадъци

...
Министерство на околната среда и водите ще пренасочва битовите отпадъци
Коментари Харесай

Екоминистерството пренасочва отпадъците на девет общини от неработещото депо

Министерство на околната среда и водите ще пренасочва битовите боклуци на девет общини в област Бургас от неработещото районно хранилище. Това заяви министърът Нено Димов, представен от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

По думите му, депото има сериозен проблем и сега не може да бъде употребявано, само че няма приключване и заплаха от замърсяване на околната среда.

Нено Димов участва на ревизия на завода за боклуци на София с кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и ръководителя на отдел " Кохезионна политика и екооценки " в Групово дело " Околна среда " на Европейската комисия Джордж Кремлис.

" Подготвяме незабавни ограничения за затвореното хранилище, които ще предложим на държавното управление и чакам да бъдат утвърдени на изключително съвещание още в понеделник ", заяви министърът. Депото беше затворено поради компрометирана дренажна система и по първична оценка възобновяване му ще отнеме няколко месеца.

Утре министър Димов ще бъде в Бургас, където с кмета на общината Димитър Николов и шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас Тонка Атанасова ще вземат решение за обезпечаване на краткотрайни депа и площадки за битовите боклуци на деветте общини. Това решение ще бъде показано в понеделник на Министерския съвет, тъй че да не се основава спешна обстановка в Бургас и района.

Днес той ще разиска ограничения за възстановяване на контрола на язовирите с министъра на стопанската система Емил Караниколов.

Димов: " Изгарянето на RDF като мярка против мръсния въздух "

Министърът е оценил високо завода за отнасяне на битовите боклуци на София и е подчертал, че от 100% отпадък са реализирани 80% суровина и единствено 20% боклук.

Нено Димов чака до края на годината Министерство на околната среда и водите и Столичната община да приключат с документите по третата фаза на плана по Оперативна стратегия " Околна среда ", която ще даде опция RDF горивото да се изгаря в " Топлофикация София ". Според министъра това ще помогне за решаването на сериозния проблем с мръсния въздух на столицата и намаляването на фините прахови частици.

" Последните данни от 2016 година демонстрират, че София е доста покрай осъществяването на европейските критерии за качество на въздуха. " С ограниченията на Столичната община чакам София да бъде един от първите огромни градове, за който ще докладваме на Европейска комисия, че е постигнал нормите на годишна основа ", сподели Димов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР