Министерство на околната среда и водите разреши на концесионера на

...
Министерство на околната среда и водите разреши на концесионера на
Коментари Харесай

Екоминистерството дава зелена светлина на "Юлен" да укрепи писта Томба в Пирин

Министерство на околната среда и водите позволи на концесионера на ски зона Банско " Юлен " да укрепи писта Томба в Национален парк Пирин. От екоминистерството са решили, че за това капиталово желание не се постанова процедура по оценка за съгласуемост.

Това оказва се от писмо, написано от заместител министъра на околната среда и водите Красимир Живков на 20 април тази година, адресирано до изпълнителния шеф на концесионера Мая Христоскова и оповестено на страницата на ведомството.

Според инспекцията на представители на Министерство на околната среда и водите, капиталовото желание за подсилване на ската на писта Томба няма възможност от негативно влияние върху предпазени зони. Преценката на способния орган е, че не е належащо осъществяване на процедура по оценка за съгласуемост, само че с експлицитната спогодба, че решението им се отнася единствено за декларираните параметри в капиталовото желание, които ще се правят единствено в обсега на пистата.

Инвестиционното желание на " Юлен " попада в рамките на две предпазени зони от Натура 2000 по смисъла на Закона за биоразнообразието. Проверката на място на Министерство на околната среда и водите открива, че предвижданите действия не опонират на режима на зона на здания и уреди в Закона за предпазените територии и в проекта за ръководство на Пирин и са възможни за осъществяване, написа в писмото. Дейностите, съгласно специалистите, няма да доведат до доста негативно влияние върху околната среда, защото ще се правят в обсега на пистата, допълват от Министерство на околната среда и водите. Не се предвиждали потребление на естествени запаси и нови водохващания за питейни или промишлени потребности. Затова капиталовото желание не предстои и на оценка на въздействието върху околната среда, вършат умозаключение от ведомството. Няма възможност от негативно влияние върху предпазени зони, установяват още от Министерство на околната среда и водите

Природозащитници обаче считат, че казусът с " укрепването " на Томба демонстрира за следващ път по какъв начин в Национален парк Пирин се заобикаля закона, с цел да се прави ново пълзящо строителство.

От коалиция " За да остане природа в България " демонстрират карта с плануваните дейности, на която се вижда, че ерозиралите терени излизат отвън границите на пистата Томба и напомнят, че за " укрепването " на територии отвън пистата, би трябвало преценка по Закона за биологичното многообразие, тъй като е обвързвано с смяна на метода на трайно прилагане на земята.

За построяването на всевъзможни уреди, свързани с капиталово предложение за писта, съставлява негово изменение и попада в обсега на Закона за запазване на околната среда.

От екокоалицията акцентират, че тази пистата е построена в нарушаване на решението за оценка за влияние върху околната среда, няма позволение за градеж, при прокарването й не е спазена оценка за влияние върху околната среда на цялата ски зона Банско, която не позволява модифициране на терена с едра строителна техника. Писта Томба е до четири пъти по-широка от плануваното в концесионния контракт и общия организационен проект на ски зоната, показват еколозите в известие до медиите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР