Министерство на околната среда и водите (МОСВ) извърши документална проверка

...
Министерство на околната среда и водите (МОСВ) извърши документална проверка
Коментари Харесай

МОСВ проверява сигнал за строителство в местността Поляните край Синеморец

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) извърши документална инспекция във връзка със сигнали на жители за строителство в землището на село Синеморец в местността Поляните.

Проверката откри, че за строителството са издадени:

– Решение №10-ПР/2008 година на министър Джевдет Чакъров за обмисляне нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда.

– Писмо №5733/09.06.2016 година, на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас Тонка Атанасова за капиталово предложение за създаване на вилни здания в аграрен парцел с идентификатори 66528.1.247 – съгласно писмото плануваните действия не попадат в позициите на приложение 1 и 2 на Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и не подлежат на процедури по реда на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда.

Според Министерство на околната среда и водите посочените актове са изгубили правно деяние преди започването на строителството и не дават задоволително съображение да се твърди, че способният орган при оценката за нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда е оценил вярно дали то попада или не в Приложение 2 на Закон за опазване на околната среда. Не са преценени напълно оценката на абсорбционен потенциал на естествената среда съгласно член 93 алинея 4, т. 2б на Закон за опазване на околната среда и кумулативното влияние по член 93, алинея 4, т. 3ж на Закон за опазване на околната среда.

Също по този начин в писмото на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас от 2016 година за капиталовото предложение е посочено, че „ Транспортният и пешеходен достъп до парцела ще се осъществят чрез съществуваща пътна инфраструктура. Електрозахранването, водоснабдяването с питейна вода, връзката на парцела с прилежаща улична канализация са съществуващи и не се постанова построяването на нови такива “.

В тази връзка Министерство на околната среда и водите изпрати инструкции към Регионална инспекция за опазване на околната среда за реализиране на надзор по използването на тези актове като обърна внимание да се ревизират:

– съществуването на съществуваща мрежа за електроснабдяване, водоснабдяване и улична канализация към имота;

– измененията на събитията, настъпили след 09.06.2016 година, по повод смяна на предназначението на парцела – дали парцелът не е с предопределение земеделска земя.

Министерство на околната среда и водите даде инструкции на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас да ревизира дали към началото на строителните действия не са изтекли периодите на разрешителните по Закон за опазване на околната среда. В случай че това е по този начин, да пристъпи към насилствени административни ограничения за прекратяване на нарушаването по реда на Закон за опазване на околната среда.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР