Министерство на енергетиката планира удължаване на срока на експлоатация на

...
Министерство на енергетиката планира удължаване на срока на експлоатация на
Коментари Харесай

Теменужка Петкова залага на АЕЦ „Белене“

Министерство на енергетиката възнамерява удължение на периода на употреба на V и VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй " с 20 години.

Това стана ясно от присъединяване на отрасловия министър Теменужка Петкова в последния преди лятната почивка парламентарен надзор.

"Програмата за продължение употребата на пети блок е изпълнена. На 27 октомври 2016 година АЕЦ "Козлодуй " подаде цялостния пакет документи за възобновяване на лицензията за употреба на V-ти блок за 10 години. Очаква се лицензията да бъде издадена преди приключване на досегашната, чийто период е до 5 ноември 2017 година ", уточни отрасловият министър.

Министър Петкова посочи, че за V-ти блок на АЕЦ "Козлодуй " има планов запас за употреба до 2017 година, а VI-ти до 2021 година

"Плановете са срокът им на употребата да бъде продължен най-малко с 20 години ", съобщи Петкова.

По думите й това е главен приоритет в управническата стратегия на ГЕРБ.

"Беше извършено сложно проучване и оценка на остатъчния запас на оборудването и оборудванията на V-ти VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй ", увери министър Петкова.

По думите й създадени са стратегии за подготовка за продължение периода на употребата им със период за осъществяване 2014- та - 2017-та година за V-ти блок и 2016-та - 2019-та година за VI-ти блок.

За блок VI били планувани 227 ограничения за осъществяване. Дейностите по плана се правили в границите на плануваните периоди и размери, при съблюдаване на заложения график, увери още Петкова.

Очаква се пакетът документи да бъде предаден в период до 2 октомври 2018 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР