Министерският съвет влиза в играта на РСМ, заяви пък Екатерина

...
Министерският съвет влиза в играта на РСМ, заяви пък Екатерина
Коментари Харесай

Христо Иванов: Или да си сглобим по-добре конструкцията, или това ще изяде главата на този кабинет

Министерският съвет влиза в играта на РСМ, съобщи пък Екатерина Захариева
„ Съжалявам, че съвещанието беше закрито и не мога да експортирам детайлности, само че това, което мога да кажа е, че не наподобява като да имаме единна позиция във връзка с Република Северна Македония, дори в противен случай. Националното единодушие, националнияt консенсус, който е надпартиен, наблягам, години наред беше реализиран, на мен ми наподобява много обезверен и разтърсен. И това е доста неприятно, тъй като мисля, че по този метод България изпуска златен късмет да реализира прогрес по настояванията в преговорната рамка “. Това разяснява Екатерина Захариева в коридорите на Народното събрание след чуването на външния министър Теодора Генчовска на закрито съвещание във връзка позицията на България във връзка с Република Северна Македония.

„ Когато Министерският съвет, съветниците на премиера и премиера приказват едно, и това не е за първи път, то е обществено, а Министерство на външните работи друго, или пък научава от чужбина какво се случва, няма по какъв начин България да наподобява съществено в очите нито на Република Северна Македония, нито в очите на нашите сътрудници “, безапелационна е тя.

„ Външната политика на Министерския съвет би трябвало да е единна и външният министър не може да бъде в изолираност. Това е безусловно неприемливо “, акцентира Захариева.

На въпрос какво ще подхващат от ГЕРБ-СДС като съпротива Захариева уточни:

„ Като съпротива предприехме да желаяме чуване, тъй като обществените сигнали бяха доста ясни. Премиерът би трябвало да се изясни. Спомняте си, че ние няколко пъти поискахме негово чуване във връзка с Република Северна Македония. Едно от първите чувания, които поискахме беше по тази тематика. Тогава той пое ангажимент, че рамковата позиция ще бъде непокътната, нищо такова не се прави, няма планове да се отклоняваме от нея, ще бъдем осведомени. Но нито един път не е пристигнал да ни осведоми “.

По думите ѝ откакто към този момент има подобен обществен конфликт сред външния министър, премиера и неговите съветници явно някой желае отклоняване от рамковата позиция.

„ Това е доста неприятно за България. Според мен се изпусна златен късмет по време на френското председателство, което е много уравновесено и можеше да бъде почтен брокер. По този метод Министерския съвет влиза в играта на РСМ, която постоянно се е опитвала да изяснява, че не е правилно, че в България има надпартиен консенсус, че надали освен част от партиите и доста дребна част от българския народ насочва тези претенции, които са и в рамковата позиция. Очевидно в Народното събрание Петков приказва едно, а скрито той и неговите съветници вършат друго “, сподели още Екатерина Захариева.

Или би трябвало да намерим сили да си сглобим по-добре структурата, или това ще изяде главата на този кабинет. Темата за връзките на България със Северна Македония е прекомерно значима, с цел да си организираме вътрешно-коалиционни мамби, сподели от своя страна съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в коридорите на Народното събрание.

„ Рамковата позиция на България е дефинирана в декларация на Народното събрание и може да бъде променяна единствено от Народното събрание “, безапелационен бе съпредседателят на Демократична България.

„ Това дали е имало някакви диалози, дали амбициозни дами в две разнообразни здания не могат да си приказват и вземат решение да ескалират тази тематика до Народното събрание, дали някой има интерес този персонален спор да го трансформира в политическа вендета, приказва зле за нашата политическа просвета, само че не може да промени обстоятелството, че смяна в българската позиция за Северна Македония може да има единствено след гласоподаване тук в Народното събрание “, изясни Иванов.

Той добави, че е импортирано такова предложение и всичко останало били „ спекулации и тайни теории и опити да се забиват ножове в гърба на един или различен ".

Иванов отхвърли да разяснява чуването на министър Генчовска в пленарната зала, което бе закрито.

„ Но мога да кажа по принцип, че явно и на съдружно равнище, и на разпределението по министерства като феодални владения на някои партии, имаме проблем в обединението “, акцентира съпредседателят на Демократична България.

„ Или би трябвало да намерим сили да си сглобим по-добре структурата, или това ще изяде главата на този кабинет “, предизвести Иванов.

Той сподели още, че не му е известно да има напън за промяна на министър Генчовска.

По думите му обединението има структурни проблеми и би трябвало да ги реши.

„ Имаме структурни проблеми и би трябвало да решим тях преди да даваме оценка на един или различен министър, тъй като в тази ситуация министрите са по-скоро жертва на недобрата конструкция за взимане на решения за връзка в обединението, в сравнение с да упрекваме самите тях. Всякакви къси съединения се случват и настояването на оставка не оказва помощ да се решат проблемите, това би трябвало да се случи на редовно равнище “, сподели още Христо Иванов.

„ Силно се надявам да няма разлики и сходна позиция мощно ме изненадва, тъй като член 105 от Конституцията е пределно явен и споделя, че вътрешната и външна политика на страната се дефинират от Министерския съвет, а не от даден министър. Така че съответният министър следва да извършва тези политики, които са му задали в Министерски съвет “. Това беше коментарът на зам.-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов от Политическа партия във връзка признанието на външния министър Теодора Генчовска, че във връзка с Северна Македония се водят две външни политики - едната на съветниците на премиера, другата на Министерство на външните работи.

„ Рамката е ясна и държавното управление е декларирало неведнъж, че ние следваме признатото от Народно събрание решение, както и това, което бе признато от КСНС при президента. Това са политиките, това се следва и не мисля, че ще има оттегляне от националния интерес “, безапелационен бе Мирослав Иванов.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР