Министерският съвет ще определя прогнозна цена на електроенергията за домакинствата

...
Министерският съвет ще определя прогнозна цена на електроенергията за домакинствата
Коментари Харесай

ИЗЛИЗАМЕ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР: Токът с прогнозна цена за година напред!

Министерският съвет ще дефинира планирана цена на електрическата енергия за семействата за период от една година, на която битовите консуматори ще купуват тока, който ще им доставят крайните доставчици от 1 юли т.г. до 30 юни 2025 година Тя ще се състои от базова цена, избрана от кабинета въз основа на междинната пазарна цена, по която доставчиците са купили тока от борсата. Към нея ще се прибавя ценова съставния елемент с размер до 7 % от базовата, с която ще се заплащат мрежовите преносни и електроразпределителни услуги, балансирането, такса „ обвързване към обществото “ и други, която също ще е планирана за година, написа " Телеграф ".

Опит

Домакинствата към този момент имат отрицателен опит за заплащане на топлинната сила по планирана цена. Топлофикациите купуват от „ Булгаргаз “ горивото по определяна от КЕВР всеки месец цена. Но семействата им заплащат парното и топлата вода по планирана едногодишна цена. Наредбата за контролиране цените на топлинната сила планува, когато прогнозната цена на газа е с 15% по-висока, в сравнение с междинната цена от месечните цени на синьото гориво, да трансформират прогнозната цена на топлото един път на 6 месеца. Преди месец при следващото поевтиняване на месечната цена на газа енергийният регулатор отхвърли да извърши задължението, тъй като съгласно изчисленията му за целия едногодишен интервал понижението нямало да мине 15%.

Преди 5 дни, когато КЕВР реши цената на газа за март да падне с 19% до малко над 57 лв. на мвтч, омбудсманът Диана Ковачева още веднъж предложи на КЕВР да понижи цената на парното.

В момента цените на европейските газови пазари не престават да понижават и се чака наклонността да се задържи. Мълчанието на регулатора е все по-притеснително, тъй като единствено от януари до март, в това число, топлофикациите ще платят за трите месеца по 206,27 лева/мвтч за газ, до момента в който потребителите ще са платили по 309,42 лв. на мвтч, т.е. ще са надплатили 103,14 лв. на мвтч.

КЕВР отговори на рекомендацията на омбудсмана, оповестиха от регулатора на питане на „ Телеграф “. Заради празничните дни в офиса на публичния бранител още не знаеха дали ще поевтинее парното. КЕВР не отговори и на „ Телеграф “.

Прогнозната едногодишна цена на топлинната сила, избрана при планирана също едногодишна цена на газа, пази потребителите при огромно повишаване на синьото гориво.

Тарифи

Не е ясно още дали прогнозната базова плюс сложна цена на тока ще може да се поправя през годината при мощно повишаване на пазарната цена на борсата. Почти несъмнено е обаче, че към този момент ще има една цена на тока за бита. При цялостната либерализация на пазара за семействата след края на 2025 година търговците снабдители на електрическа енергия могат да вкарат няколко цени за да привлекат клиенти с по-добри условия.

Още от 2007 година битовите консуматори имат право да избират търговец снабдител. Практически обаче избират да купуват от краен доставчик („ Електрохолд “, ЕВН и „ Енерго-Про “), тъй като цените му са по-ниски от пазарните.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР