Министерският съвет реши Българският енергиен холдинг (БЕХ) да отчисли нови

...
Министерският съвет реши Българският енергиен холдинг (БЕХ) да отчисли нови
Коментари Харесай

Държавната енергетика дава още 700 млн. лв. помощи за тока на бизнеса

Министерският съвет реши " Българският енергиен холдинг " (БЕХ) да отчисли нови 700 млн. лева от свръхпечалбите на дъщерните си АЕЦ " Козлодуй " и НЕК за компенсиране на високите сметки за ток на бизнеса до края на годината, оповестиха от държавната пресслужба. Решението е взето неприсъствено.

Преди месец. във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС), съгласно законовите промени. Сегашната сума от 700 млн. лева е изчислена на база отчетни и планирани данни за интервала юни - август 2022 година

Парите ще отидат за помощите на бизнеса поради скъпия ток за интервала от 1 юли до 30 септември 2022 година

Според актуализацията на бюджета ФСЕС би трябвало да покрива изцяло разликата сред действителната средномесечна борсова цена в търговията " Ден напред " на борсата за ток приз съответния месец и избрания таван на цената на тока от 250 лева./МВтч.

От септември нататък обаче няма планувани обезщетения за бизнеса, а цените на електрическата енергия остават високи. Служебното държавно управление към този момент разгласи, че защото няма планувани за след края на септември средства в бюджета, не може да предприеме нищо. Шефът на енергийния регулатор Иван Иванов пък счита, че в случай че помощта бъде продължена, тя би трябвало да бъде прецизирана, а не да се дава на всички и да не се подтиква пестенето на електрическа енергия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР