Министерският съвет прие Разпореждане за изменение и допълнение на Разпореждане

...
Министерският съвет прие Разпореждане за изменение и допълнение на Разпореждане
Коментари Харесай

Правителството задължи БЕХ да внесе в хазната и печалбите си за минали години

Министерският съвет одобри Разпореждане за изменение и допълнение на Разпореждане № 2 от 2023 година за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата от държавни предприятия и търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала. То е обвързвано с разпределението на облагата на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД (БЕХ ЕАД).

 

Разпореждането планува БЕХ ЕАД да разпредели и внесе напълно като дял за страната и неразпределената си облага от минали години, регистрирана по годишния си финансов доклад към 31.12.2022 година.

 

Холдингът също ще разпредели и внесе дял в размер на 800 000 000 лева въз основа на признатия и одитиран промеждутъчен финансов доклад за първото полугодие на 2023 година. Разпределеният дял от „ Български енергиен холдинг “ ЕАД се внася в период до 31 юли 2023 година

 

Внасянето на спомагателни средства от страна на БЕХ ЕАД в държавния бюджет е мярка в приходната част на бюджета, за опазване стабилността на обществените финанси и по отношение на постигането на бюджетно салдо с недостиг до 3 % в границите на критериите на Пакта за непоклатимост и напредък, с оглед осъществяване на една от главните цели на българското държавно управление - присъединение към еврозоната.

 

Разпределянето и внасянето на средства като дял за страната няма да се отрази отрицателно на финансовата непоклатимост на БЕХ ЕАД и на сдруженията от Групата на БЕХ и не слага под риск бранш „ Енергетика “.

 

Разпореждането е в сходство с член 14, т. 3 от Закона за обществените предприятия и с него се обезпечават условия за осъществяване на приходната част на държавния бюджет в частта на неданъчните доходи от дял.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР