Министерският съвет прие на днешното си заседание окончателен вариант на

...
Министерският съвет прие на днешното си заседание окончателен вариант на
Коментари Харесай

Глътка въздух за длъжника! Гарантират му минимална заплата

Министерският съвет одобри на днешното си съвещание финален вид на Закона за персоналния банкрут, който ще внесе в Народното събрание. Правосъдният министър Крум Зарков съобщи, че се надява той да бъде гласуван от Народното събрание до края на годината.

" Няма развита страна, в която да няма законова наредба на персоналния банкрут. Целта е хората, изпаднали във краткотрайно усложнение, да получат втори късмет ", уточни Зарков.
-->
Той очерта някои акцента от законопроекта:

* Само добросъвестни длъжници могат да изискат формиране на производството, в случай че желаят да удовлетворят всички свои кредитори и вследствие на това да бъдат освободени от непогасени отговорности. Добросъвестен е оня дебитор, който поема отговорности съгласно своето имуществено положение и приходи и който със своите дейности не поврежда съзнателно или заради немарливост интереса на своите кредитори.

* Законопроектът подсигурява виталните потребности на длъжника и членовете на фамилията му в границите на това произвеждане. Несеквестируемото му имущество няма да бъде включвано в масата на неплатежоспособност.

* Съдът ще дефинира прехрана за облекчаване потребностите на длъжника и фамилията му, която не може да бъде по-малка от минималната работна заплата.

Проектозаконът е минал през публично разискване. Сред многото мнения е такова от Световната банка, която го приветства, заяви Зарков.

Законът е основен за второто заплащане от над 700 млн. евро по Плана за възобновяване и резистентност и в случай че не се одобри, няма да има заплащане. До края на годината би трябвало да бъдат признати от Народното събрание малко над 20 законопроекта, което е изискване за приемането на транша, написа " Дневник ".

Зарков показа законопроекта при започване на октомври, когато стана известно, че в него е планувано всеки, който е задлъжнял с повече от 10 минимални работни заплати и не може да ги върне повече от шест месеца, има право да задейства произвеждане по неплатежоспособност.

Законът планува да има произвеждане, което води до опрощаване на отговорности, насъбрани от изпаднали в неплатежоспособност физически лица. Производството ще би трябвало да завършва в период до 3 години. То ще бъде непринудено за физическите лица и ще се образува по искане на длъжника, като се движи от желанието на длъжника и кредиторите да реализират единодушие по заплащанията.

Длъжникът може да изиска такова произвеждане по своя преценка - това ще бъде право, а не обвързване при липса на опция да се издължи. Когато съдът откри, че длъжникът е несъстоятелен и няма имущество, произвеждане не се образува, а непосредствено се афишира несъстоятелност. Предвижда се обаче 10-годишен период, в който длъжникът да предложи осъществяване и заплащане на своите кредитори, както и да изиска формиране на произвеждане, в случай че придобие секвестируемо имущество.

Законопроектът прави разграничаване и вкарва критерии за добросъвестни длъжници и за недобросъвестни. За безкористен ще се счита дебитор, който поема отговорности съгласно своето имуществено положение и приходи и който със своите дейности не поврежда съзнателно или заради немарливост ползите на кредиторите си. Обратното - за безсъвестен ще се счита този, който в последната година не е упражнявал трудова активност и не е търсил интензивно работа. Предвидени са и други критерии, които ще станат известни след публикуването на законопроекта за публично разискване.

С производството по неплатежоспособност се цели да бъдат задоволени заслужено и кредиторите. За да стартира процедурата, длъжникът би трябвало и да има задоволително имущество, с цел да покрие разноските в производството и най-малко отчасти да удовлетвори вземанията на кредиторите.

В производството имат право да вземат участие всички кредитори на длъжника, в случай че те са повече от един. Производството не се образува и е безпредметно, когато длъжникът не разполага с имущество, което е задоволително да покрие най-малко отчасти отговорностите.

Несеквестируемото имущество не се включва в масата на несъстоятелността и против длъжника не може да бъде насочвано осъществяване. При производството съдът дефинира размер на прехрана, която да служи за облекчаване на виталните потребности на длъжника и членовете на фамилията му като размерът е не по-малък от една минимална работна заплата. Производството стартира по самодейност на длъжника, само че той дължи такса, която обаче ще е съобразена със положението му като разноските за разкриване на произвеждане ще са в размер на 20 лева

За да бъдат погасени отговорностите на потвърдено безкористен дебитор, законопроектът планува няколко условия. След приключване на 3-годишния период могат да се погасят отговорностите за угаждане на вземанията в утвърден от съда лист на признатите вземания. Освен това е планувано срокът да стартира да тече от влизането в действие на решението на съда за одобряване на проекта за погасяване, а когато няма подобен - от датата на първия списък на имуществото на длъжника, оповестява " Дефакто ".

Погасяването може да настъпи, в случай че длъжникът е заплатил разноските в производството и е удовлетворил най-малко отчасти вземанията на кредиторите. Когато не разполага със секвестируемо имущество, което да е задоволително за разноските и най-малко отчасти да удовлетвори кредитора, съдът не образува произвеждане, а непосредствено афишира несъстоятелност.

За да се подсигурява салдото сред правата на длъжника и на кредитора, законопроектът планува по-дълъг период за погасяване на отговорностите - 10 години. Предвидени са и пет типа отговорности, които не се погасяват с приключването на 3-годишния период - вземания, обезпечени с ипотека, вземания за санкции и имуществени наказания, вземания за непозволено увреждане, за прехрана, както и такива, зародили след разкриване на производството по неплатежоспособност, които са останали непокрити.

Длъжникът може да изиска такова произвеждане по своя преценка - това ще бъде право, а не обвързване при липса на опция да се издължи. Когато съдът откри, че длъжникът е несъстоятелен и няма имущество, произвеждане не се образува, а непосредствено се афишира несъстоятелност. Предвижда се обаче 10-годишен период, в който длъжникът да предложи осъществяване и заплащане на своите кредитори, както и да изиска формиране на произвеждане, в случай че придобие секвестируемо имущество.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР