Министерският съвет одобри резултатите от заседанието на Съвета на Европейския

...
Министерският съвет одобри резултатите от заседанието на Съвета на Европейския
Коментари Харесай

Правителството одобри резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Министерският съвет утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 23 януари 2024 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

Съветът обмени отзиви по обвързваните с търговията въпроси на селското стопанство. Делегациите на страните членки акцентираха, че макар сериозните провокации, пред които е изправен земеделският бранш на Европейски Съюз през последните години, Съюзът продължава да е международен водач във връзка с конкурентоспособността, сигурността на храните и приноса си към интернационалната продоволствена сигурност, значително с помощта на Общата селскостопанска политика. Дискусията се концентрира и върху търговията на Европейски Съюз с главните му търговски сътрудници, в това число Украйна, Обединеното кралство и Съединени американски щати. В тази връзка страните членки потвърдиха поддръжката си за Украйна и уговорката си да допринесат за световната продоволствена сигурност, като в същото време регистрират въздействието върху пазарите на Европейски Съюз и нуждата да се предвижда в дълготраен проект.

Съветът дискутира тематиката, обвързвана със Стратегическия разговор по отношение на бъдещето на селското стопанство в Европа — самодейност, която започва на 25 януари 2024 година, за деполяризиране на дебатите по отношение на зеления преход и гарантиране, че той ще се реализира по обективен, образован и приобщаващ метод.

Министрите подчертаха какъв брой е значимо да се подсигурява, че земеделските стопани в Европейски Съюз могат да продължат да обезпечават продоволствената сигурност по резистентен метод, при в същото време обезпечаване на обективен приход и съответно финансиране на европейското селско стопанство, непоклатимост и предвидимост за бранша, както и поощряване на процеса по възобновяване на поколенията.

В региона на горското стопанство, Съветът разиска предлагането за Регламент на Европейския парламент и на Съвета по отношение на рамка за мониторинг за устойчиви европейски гори. Министрите приветстваха задачата на законодателното предложение за обезпечаване на надеждни и хармонизирани данни за европейските гори, с оглед възстановяване на тяхната резистентност в подтекста на промените на климата и загубата на биологично многообразие. Същевременно болшинството делегации подчертаваха, че сходна рамка не би трябвало да води до повтаряне на старания, и че следва да бъде стопански ефикасна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР