Министерският съвет одобри проект за безвъзмездно придобиване от българската държава

...
Министерският съвет одобри проект за безвъзмездно придобиване от българската държава
Коментари Харесай

България ще придобие сгради в Украйна, в които е живял Христо Ботев

Министерският съвет утвърди план за безплатно придобиване от българската страна посредством подаяние на здания в Украйна, в които е живял Христо Ботев през 1866-1867 година Предвижда се постройките да бъдат оповестени за обществена държавна благосъстоятелност и да се дават за ръководство на Министерството на образованието и науката.

През 2015 година парцелът, който се намира в село Задунаевка, Одеска област, е пререгистриран от държавен нотариус в резултат на подписани контракти за подаяние сред притежателя им Мария Вакаренкова и Димитър Тучков - тогава настоящ Генерален консул на Република България в Одеса. След реконструиране на постройките Димитър Тучков е декларирал предпочитание да подари безплатно парцела на българската страна.

Средствата за покриване на разноските за ръководство на постройките ще се обезпечат от бюджета на МОН или ще се плануват по Националната стратегия „ Роден език и просвета зад граница “. Предстои да бъдат прегледани опциите, които дава украинското законодателство за потреблението и опазването им.

Посвещаването на постройките на делото и живота на Христо Ботев са подбудени от опцията за опазване и разпространение на културното завещание на България отвън рамките на страната, както и за предпазване на историята измежду българската диаспора в Украйна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР