Министерски съвет да започне отново преговори по Плана за възстановяване

...
Министерски съвет да започне отново преговори по Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Христо Терзийски: Не трябва да се допуска затварянето на въглищните централи

Министерски съвет да стартира още веднъж договаряния по Плана за възобновяване във връзка с българските централи и законопроекта за горивата, с който да се понижи тежестта за българските жители, като част от облагата на “Лукойл " отиде в държавен фонд. Това са два от значимите законопроекти, които предложихме от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили единствено през миналата седмица. Това съобщи по време на конференция националният представител от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Христо Терзийски, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус “ .  По време на брифинга Терзийски посочи, че за миналата седмица са били признати 7 законодателни акта - 5 закона и 2 решения.   " От тях 5 са по самодейност на парламентарната група на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили ", регистрира той и разясни:

" Едното е решението, с което Народно събрание задължи Министерски съвет да отвори още веднъж и да стартира предоговарянето на Плана за възобновяване и резистентност във връзка с въглищните централи. Това е значимо, тъй като е от изключително значение за българската стопанска система, в това число и за Топлоелектрическа централа - Бобов дол. Бе признато с огромно болшинство и се надяваме, че Служебното държавно управление ще стартира ефикасни дейности за договаряния по повод отлагането напред във времето за затварянето и намаляването на създадената сила от централите, които обработват въглища. Второто значимо нещо по наша самодейност е законопроектът за горивата. С него подхващаме дейности по повод свръхпечалбата, която се акумулира от производителя на горива “Лукойл ". Идеята е да може към 70% от облагата да отиде в държавен фонд, с който да се понижи тежестта на цената на горивата за българския жител. Това също е доста значимо, тъй като предоставяме механизъм на страната - при тези разлики, които има на международния пазар сред типовете нефт вид “Урал " и “Брент " от преработвателния цех на “Лукойл " да може акумулираната облага да отива в страната. Тези законопроекти се одобриха със съществени болшинства “, сподели Терзийски.

Той уточни, че е бил признат и отчетът за краткотрайната комисия за

“Джемкорп ". В нея са взели участие народни представители от всички парламентарни групи. “Целта й бе да запознае необятната общност с една сериозна заплаха, която застрашаваше енергийната сигурност на нашата страна - даването на концесия на значим за страната бранш на една частна компания, на един частен фонд. Не може сигурността на страната да бъде застрашавана, заради персонални политически или стопански ползи. И не може да се прескача една одобрена процедура - посредством закони и правила за предоставяне на такива значими браншове в частни ръце ", безапелационен бе Терзийски.

По негови думи е извънредно значимо в този момент Министерски съвет да стартира да предоговаря това, което предходната година Асен Василев е направил на мрачно - внезапно понижаване на работата на въглищните централи за сметка на планове с неразбираем резултат за страната ни.   " Това е обвързвано с понижаване на електрическата енергия, създадена от въглища. В тази обстановка на война и на несигурни доставки на газ, ние да заложим понижаване на нещо, което имаме като даденост - въглищата, и да желаяме да вкараме акумулатори, които неразбираемо какъв резултат ще имат, е меко казано несъстоятелно и с неразбираемо какъв интерес направено ", разяснява националният представител от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

Христо Терзийски разяснява и вчерашният митинг в Кюстендил:

“Организацията бе направена от гражданска самодейност, по Закон е импортирано такова искане за осъществяване на митинг. Всички обаче видяхме, че зад този митинг стоят и сътрудници от парламентарно показани партии, в това число и народни представители от Българска социалистическа партия и Политическа партия, определени от нашия регион. Не виждам за какво е скриването зад този митинг?! Той има своите учредения за това жителите да показват неодобрение, само че не виждам за какво не се обявяват тези политически обединения, които имат ефективно присъединяване в тази организация?! В края на краищата този митинг е резултат на това, че близо две години, в това число и ръководство в четворна коалиция на тези две обединения - Политическа партия и Българска социалистическа партия, докара до там инфлацията да бъде такава, каквато не е виждана от десетилетия. Цените на горива, на газови запаси, на храни, на превоз, на услуги се подвигнаха неимоверно доста. В същото време през тези две години няма никакво финансиране както от европейски стратегии - има спрени и забавени планове, по този начин и от държавния бюджет, посредством който обратно в годините доста е помагано на общините в нашата област. За последните към 2 години от ръководството на ГЕРБ за нашата област бяха дадени средства в размер на повече от 35 млн. лева по разнообразни посоки на активност. Работеше се и по планове за развиването на всеки един регион “.

Терзийски уточни, че в този момент са спрени значими планове по места и за образец даде обект, който е значим за развиването на шест общини - депото за битови боклуци на територията на община Дупница. Забавен е план за милиони, значим инфраструктурен обект, който взема решение доста екологични проблеми.

" Благодарение на това ръководство през тези 8 месеца, достигнахме до там и по-големите, и по-малките общини от нашата област да не могат да акумулират финансиране за дейностите, които всеки един жител чака от своята община - обществени, детски градини, учебни заведения, комунални услуги и така нататък “, разяснява националният представител.

По мотив политическото наличие на митинга в Кюстендил той съобщи още: " Бих предложил, когато всеки гледа към избори - парламентарни, локални, да излезе с лицето си и да съобщи желанията си, само че като се придържа към обстоятелствата “.

Христо Терзийски разяснява и честата промяна шефове на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Кюстендил. По думите му честата промяна на ръководителите на една полицейска конструкция води до там, че самите чиновници се демотивират при осъществяване на служебните отговорности, тъй като една промяна на един началник би трябвало да бъде стимулирана.  

" Ако се знае по каква причина един полицейски началник е заменен, ще има изясненост за всеки чиновник. Ако критериите за промяната на управлението са разнообразни от професионалните, тогава всеки един чиновник ще почне да мисли какви са тези условия, довели до промяната. Пожелавам да бъде сполучлив новоназначеният шеф “, сподели Терзийски.

Той разяснява и тематиката за идните тази година локални избори и дали Политическа партия ГЕРБ ще поддържа още веднъж кандидатура на досегашния кмет Петър Паунов. Според Терзийски най-много решението е на общинската организация на партията. " Моето персонално мнение, че господин Паунов е един сполучлив кмет “, сподели Терзийски.

Венцеслав ИЛЧЕВ

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

Народният представител от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Христо Терзийски
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР