Министерът на земеделието, храните и горите излезе Кирил Вътев излезе

...
Министерът на земеделието, храните и горите излезе Кирил Вътев излезе
Коментари Харесай

Министър Вътев: Няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделци и потребители

Министерът на земеделието, храните и горите излезе Кирил Вътев излезе с позиция във връзка общонационалния митинг на земеделци и зърнопроизводители във връзка повдигането на възбраната за импорт на украински артикули.

" Познаваме се от доста години. Заедно сме отстоявали  ползите си на производители на българска храна през всичките тези години. Трудно одобрих поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, тъй като ясно регистрирам насъбраните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, комплицираната политическа и икономическа рецесия, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството измежду вас и в този момент, бяха изрично срещу. Въпреки това одобрих с вярата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, дружно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от компликациите, постоянно съм се борил за тяхното превъзмогване, без да ги заобикалям ", обръща се Вътев към тях.
" Да, в никакъв случай не сме били в толкоз комплицирана обстановка, като днешната – последици от Ковид пандемия, война в Украйна, инфлация, пазарна неустановеност, нежна вътрешно-политическа конюнктура ", регистрира агроминистърът.

Земеделският министър регистрира, че след три месеца неспирни и безкористни старания на кабинета от министри без политически опит се е постигнало доста.

" Реанимирани са доста процеси, без умелото им хиперболизиране от политически опит ", декларира Вътев.

" България е на стъпка от приемането в Шенгенското пространство и Еврозоната – там, където е привлекателно за доста емигранти, в това число и наши сънародници. Да, нашият водещ проблем е отпадането на възбраната за импорт на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, създадена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е явна, продължава и няма да спре ", акцентира още министърът.

Единственото, което желаеме е да бъде предпазен икономическият интерес на българските производители на храна толкоз, колкото и здравето на българските консуматори, съобщи още Вътев.
Кабинетът на акад. Николай Денков и госпожа Мария Габриел не стопира и в този момент да отстоява националния ни интерес. Като част от този кабинет няма да позволи да бъдат ощетени българските аграрни производители и консуматори, дава поръчка Кирил Вътев.

Още в нощта на 15 против 16 септември, след решението на Европейска комисия да отпадне възбраната за импорт от Украйна, са извършени серия от диалози, които не престават и в този момент. Настояваме Украйна да задържи износа към България до цялостното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР