Министърката на икономиката и индустрията Корнелия Нинова започва нова рокада

...
Министърката на икономиката и индустрията Корнелия Нинова започва нова рокада
Коментари Харесай

Нинова маха шефа на Кинтекс и го дава на прокурор

Министърката на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова стартира нова рокада - този път в държавното оръжейно сдружение " Кинтекс ".

От известие до медиите излиза наяве, че министерството стартира процедура по желание на ново управление, а актуалният изпълнителен шеф ще бъде уволнен.

" Инспекторатът на Министерството на стопанската система и промишлеността извърши инспекция на активността на „ Кинтекс “ ЕАД за 2021 година Заключенията са за редица нарушавания и очевиден спор на ползи на изпълнителния шеф ", написа в известието.

Повече детайлности за нарушаванията към този момент няма, само че е ясно, че отчетът към този момент е изпратен в прокуратурата и АДФИ.

В момента изпълнителен шеф на компаниятае Александър Михайлов, а в съвета на шефовете влизат още Васил Ризов, Стефка Граматикова, Десислава Господинова и Анита Великова.

Това обаче е следващата интервенция на Нинова в оръжейния бранш и то във време, в което страната е разграничена във връзка с изпращането на военна помощ в Украйна. Нинова е най-върлият последовател на тезата за невмешателство и " неутралитет " и даже заплаши, че няма да извърши решение на Народно събрание за изпращане на помощ, в случай че такова бъде взето.

Припомняме и че в Министерски съвет към този момент е импортиран план, с който се променя Законът за експортния надзор на артикули свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост. Те са направени от Министерство на стопанската система, което е под контрола на Нинова и като вицепремиер, и като министър.

Според предложенията за нови текстове (а освен промени в съществуващите) министърът на стопанската система (или лице, което е упълномощил) може освен да трансформира, само че и да лишава издадено уверение за импорт, експорт или трансфер на оръжие.

Става въпрос за " експорт, импорт и трансфер на артикули, свързани с защитата ", които се правят от " физически и юридически лица, регистрирани по реда на Търговския закон, както и структури на централната администрация на изпълнителната власт, ръководени от министри, Държавна организация " Национална сигурност ", Държавна организация " Разузнаване " и НСО. Разбирай - в това число военнопромишленият комплекс.

" Отнемането " ще може да става при ред учредения, като да вземем за пример " активността, която се прави, не подхожда на изискванията, избрани в издаденото уверение ", " заявителят е показал неистинен документи или погрешни данни, които са послужили като съображение за издаване на удостоверението " и впрочем общоприети формулировки.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР