Министърът за европредседателството Лиляна Павлова обвини англоезичния новинарски сайт Bulgarianpresidecy.eu

...
Министърът за европредседателството Лиляна Павлова обвини англоезичния новинарски сайт Bulgarianpresidecy.eu
Коментари Харесай

Български министър обвини англоезичен сайт в реч на омразата

Министърът за европредседателството Лиляна Павлова упрекна англоезичния новинарски уебсайт Bulgarianpresidecy.eu в " тирада на омразата ", а основателят на уеб страницата, че " работи против страната си ". Това се е случило по време на срещата на Павлова с група от 56 задгранични публицисти, поканени да отразят публично старта на българското европредседателство.

Лиляна Павлова е била запитана от финландския публицист Пекка Микканен за англоезичния уебсайт, както и за неприятната позиция на България в интернационалните ранглисти за медийна независимост. Павлова не е коментирала ранглисти, само че остро е нападна медията.

" Дори не желая да загатвам този уебсайт, тъй като не искам да давам публичност на самодейност на някого, който се пробва да работи против страната си. Това не е формалният уебсайт на председателството. Този уебсайт, макар че дублира името на българското председателство, не трябва да се взема поради, когато се отразява националната позиция, по който и да е въпрос. България има собствен формален уебсайт (на председателството). Мисля, че няма потребност да даваме публичност, тъй като дружно с вас (чуждестранните журналисти)... ние разчитаме на вас. Свободата на медиите не значи, че би трябвало да позволяваме тирада на омразата или подправени вести ", сподели Павлова, представена от Bulgarianpresidency.eu.

Тя не конкретизира кои тъкмо изявления съдържат " подправени вести " и " тирада на омразата ".

Новинарският уебсайт бе основан през есента на предходната година от заместник-главния редактор на основаната в Брюксел медия Euractiv Георги Готев. За разлика от Euractiv, уеб сайтът Bulgarianpresidency.eu е фокусиран единствено върху България. Той базира своите изявления единствено на обстоятелства, които са добре известни на българските управляващи. Сайтът е доста известен в Брюксел, тъй като ежедневно отразява събитията в България на британски език като " журналистически план за наблюдаване на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ".

" Моята цел (зад основаването на сайта) е да запълня, доколкото е допустимо, потребността от свободна и самостоятелна публицистика за председателството и за България като цяло. Аз не върша това самичък, защото трима други български публицисти дават своя принос от София. Аз " не работя против страната си ", а й послужвам, което считам за собствен дълг като публицист и жител ", се споделя в позицията на основателя на уеб страницата Георги Готев.

Той споделя, че защото има и белгийско поданство, има намерение да съди Лиляна Павлова за клюка пред белгийски съд.

През 2017 година България се срина до 109 позиция в класацията на " Репортери без граници " за медийна независимост. Страната е най-ниско сложена от всички членки на Европейски Съюз. През 2007 година, когато България бе призната за член на Европейски Съюз, тя заемаше 51-а позиция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР