Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви мерки в

...
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви мерки в
Коментари Харесай

Танева обяви мерки в подкрепа на Рибарство и аквакултури, производителите на грозде и череши

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева разгласи ограничения в поддръжка на бранша " Рибарство и аквакутлури ", за производителите на череши и за производителите на грозде.
Краят на май ще се отворят първите ограничения, с цел да може през юни да стартират и разплащанията, изясни министърът.
Подкрепа от над 16 млн. лв. ще получи бранш " Рибарство и аквакултури “ . Максималната помощ е до 80 хиляди лв.. Общо се отпускат над 16 милиона лв.. Парите са част от общия бюджет на прогармата за " Морско дело ".
" Право на поддръжка ще има за краткотрайното прекратяване на риболовната активност, по мярката за поддръжка на бранш " Аквакултури " за краткотрайно прекъсване или понижаване на производството, както и по мярката за преправка на продуктите от аквакултури ", изясни Танева.
Ето разпределението по ограниченията:
- Право на поддръжка ще имат по размер 1.9 за краткотрайно прекратяване на риболовната активност.
- По мярка 2.6 поддръжка за бранша на аквакултурата за краткотрайно прекъсване или понижаване на производството.
- Мярка 5.4 преправяне на продуктите от лов на риба и аквакултури.
Помощта ще е за всички оператори, които са " на ярко ", легално са заявили дейностите си и са по справедливи индикатори, разяснява министъра.
От сектора обявиха, че са изправени пред сериозен проблем - с изключение на спад в оборота, има и спад в търговията. Те се оплакаха, че имат стока, само че няма на кого да я продадат. Доставки не се правили.
От сектора се надяват, че отпущането на ограниченията и повдигането на възбраната за туристически пътувания " ще стартират да се ядат цаца и миди по морето и бизнесът ще се възвърне ".
В България се отглеждат 20 типа риби, които са със стопанско значение, а се внасят над 100, които не виреят у нас. Рапаните и мидите били експортно насочени, защото не се консумирали в България. Масово рапанът се употребява в Румъния, в България той е деликатес.
На разположение на гроздопроизводителите във винарската стратегия ще бъде мярка за бране на зелено в размер на 1 млн. лв.. 303 лв. на декар може да получи всеки производител на грозде, в случай че реши да се възползва от тази опция.
До 5 юни в Изпълнителната организация по лозята и виното ще могат да се подават заявки и по-късно да се организира процедурата. Целта на мярката е, в случай че реши гроздопроизводителят, че ще има напън на пазара да изкара по-малко количество, другото да го обере на зелено. Има периоди, в които това може да се случи и да получи 303 лв. на декар.
Подкрепа ще има и за черешопроизводителите и реализацията на продукцията им на пазара, като за тази цел е провиснал 1 милион лв.. Парите ще бъдат предоставяни на оператори, които изкупуват череши. Заплащането ще бъде в границите на 50 лв. на звук, в случай че завишат изкупуваните от тях количества с 30 %, по отношение на 2019 година.
" България има доста добре развъртян бранш – 10 000 хектара насаждения, 14 000 декара следва да влязат в плододаване, секторът е възходящ в последните години и създава повече, в сравнение с ние национално използваме ", разяснява още министър Танева.
Продължават и стратегиите за подкрепяне на селското стопанство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР