Министърът на здравеопазването ще назначава управителите на болници след конкурс,

...
Министърът на здравеопазването ще назначава управителите на болници след конкурс,
Коментари Харесай

Здравната комисия върна стария ред за избор на болнични директори


Министърът на опазването на здравето ще назначава шефовете на лечебни заведения след конкурс, а не по процедурата в Закона за обществените предприятия. Това реши на първо четене здравната комисия откакто одобри промени вЗакона за лечебните заведения, весени от „ Изправи се! Мутри вън! “ и на процедура върна остарелия ред за назначение на управленията на лечебните заведения лечебните заведения.

Очаквано, от ГЕРБ и Движение за права и свободи се въздържаха при гласуването.

В момента, поради това, че лечебните заведения се водят търговски сдружение, те се третират по Закона за обществените предприятия, съгласно който самостоятелен член в бордовете на лечебните заведения се избира от Агенцията за обществените предприятия. Ако законтопроектът на ИСМВ бъде дефинитивно гласуван от това Народно заседание, то министърът на опазването на здравето би трябвало да организира до 2 месеца след приемането му нови състезания за шефове и членове на бордовете на лечебните заведения.

За сходна смяна упорстват от Българска социалистическа партия от години, само че Мая Манолова през днешния ден си приписа заслугите и разгласи, че това е „ първа стъпка към унищожаване на комерсиалния статут на лечебните заведения “.

Това пък ядоса здравния министър в оставка Костадин Ангелов. Той изясни, че единствено регистрацията и стопанската активност на лечебните заведения се прави по Търговския закон, а медициниските действия се контролират от здравните закони, медицинските стандарти и други нормативни документи. По думите му, в случай че се ликвидира комерсиалния статут на лечебните заведения, ще би трябвало да се премине през тежка и дълга ликвидационна процедура, което ще ликвидира опазването на здравето в условия на пандемия. Становището му беше подкрепено от депутата от Движение за права и свободи Хасан Адемов.

Манолова обаче изясни, че с този законопроект не се предлага унищожаване на комерсиалния статут, а единствената цел е шефовете, назначени с непрозрачни състезания по Закона за обществените предприятия, да бъдат преназначени под контрола на Министерство на здравеопазването.

От Българска социалистическа партия също считат, че поправките би трябвало да се одобряват скоростно, тъй като сегашните състезания са непрозрачни и без конкуренция.

В последна сметка законопроектът беше признат с 9 гласа " за ", 8 " въздържал се " и без нито един " срещу ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР