Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на практика декапитализира “Националната специализирана

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на практика декапитализира “Националната специализирана
Коментари Харесай

Николай Цонков: Далавера за 30 милиона ли е скандалът с баните в “Овча купел” и “Горна баня”?

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев на процедура декапитализира “Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация” ЕАД с осъществяването на решението на Министерски съвет да трансферира на Столична община част от парцелите, които стопанисва лечебното заведение. Това разяснява националният представител от “БСП за България” Николай Цонков.

Той и сътрудниците му от групата на социалистите Христо Проданов и Румен Георгиев поеха ангажимент пред жители и чиновници на болничното заведение, които наскоро стачкуваха против освобождението на шефа доктор Йордан Иванчев, да ревизират случая, оповестиха от “Позитано” 20. Затова и попитаха министъра каква тъкмо е политиката на Министерството на здравеопазването към тази болница, тъй като тя е неповторима? Какви са претекстовете за освобождение на досегашния шеф? Защо декапитализират по този метод болничното заведение и за какво капиталът й е мощно недооценен?

“Изобщо не съм удовлетворен от обясненията на министър Ананиев, съобщи Николай Цонков. – Освободеният шеф доктор Иванчев през предходната година е внесъл няколко капиталови оферти за излекуване на болничното заведение. Те са били отхвърлени от Министерството на здравеопазването. Има още нещо доста смущаващо – към този миг избраните за прекачване парцели на болничното заведение към момента не са вписани към Столична община. Как тогава Столична община, посредством нейни структури, кандидатства с тези парцели по Оперативна стратегия “Наука и обучение за образован растеж” и печели два плана на обща стойност 30 милиона лв.?! Единият от тези планове е за основаване на нова лаборатория. Защо е нужна такава, откакто самият министър Ананиев съобщи, че актуалната лаборатория към болничното заведение се развива сполучливо и е една от най-старите в страната? Това е някакъв парадокс! Как тази болница ще действа, откакто капиталът й от 530 000 ще бъде понижен на 80-90 000?”

Според Николай Цонков зад цялата тази обстановка прозират нечисти планове. “Става въпрос за апетитни парцели и ситуирани върху тях здания на културата. Дали този интерес към тях не е поради въпросните 30 милиона лв., които ще отидат в нечий джоб, спекулация за 30 милиона ли е това, пита националният представител от Българска социалистическа партия. – Очевидно баните в “Овча купел” и “Горна баня”, както и останалите парцели, които вървят с тях, ще бъдат употребявани за следващо систематизиране на евпорейски средства по “специално предназначение”. За следващ път ставаме очевидци по какъв начин в това държавно управление кражбите и парите стоят над закона и публичния интерес. Пациентите и жителите от региона желаят болничното заведение да бъде употребена за опазване на здравето, а не да бъде превърната в средство за персонално облагодетелстване и надлежно унищожена”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР