Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед за лицата, които

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед за лицата, които
Коментари Харесай

Ананиев издаде заповед за лицата, които подлежат на карантина

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев издаде заповед за лицата, които подлежат на наложителна 14-дневна карантина и за реда за реализиране на надзор върху карантината поради ковид. В заповедта се споделя следното:
1. Всички български жители и жители на други страни с непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване на територията на Република България и членовете на техните фамилии, идващи от Китайската национална република, Ислямска република Иран, Бангладеш, Република Индия, Република Малдиви, Федерална демократична република Непал, Демократична социалистическа република Шри Ланка, Кралство Испания, Италия, Република Корея, Обединено кралство Англия и Северна Ирландия, Франция, Федерална република Германия, Кралство Нидерландия и Швейцария, се слагат под карантина за период от 14 дни в дома или на друго място за настаняване, в което лицето е показало, че ще обитава с наставление на органите на граничния здравен надзор, с изключенията, посочени в т. 1.1 и т. 1.2.
1.1. За българските жители – водачи на тежкотоварни коли, идващи от страните по т. 1, се откриват следните ограничения:
а) за водачите, които разтоварват артикули и товари и плануват тръгване в идващите дни (независимо от повода за престой), за интервала на престой на територията на Република България, водачите се слагат под карантина, като осъществяването на мярката се управлява по посочения в тази заповед ред с оказване на цялостно подпомагане от превозвача, чийто чиновник е съответният лидер, до овакантяване на страната от водача;
б) за водачите, които не плануват тръгване към страна по т. 1, се ползва мярката по т. 1 с всички последствия от нея.
1.2. За водачите на тежкотоварни коли, които не са български жители, само че са жители на някоя от страните по т. 1 и/или влизат на територията на страната от страна по т. 1, се ползва следната мярка – влизат на територията на Република България, разтоварват транспортираните артикули и товари и неотложно напущат територията на страната, като времето на прекосяване през територията на страната не може да надвишава 24 часа.
2. Общопрактикуващите лекари реализират здравно наблюдаване за 14-дневен интервал на поставените под карантина лица от техните пациентски листи.
3. Български жители без общопрактикуващ доктор се наблюдават за 14-дневен интервал от съответната районна здравна ревизия, на чиято територия са карантинирани. 
4. Лица с непознато поданство се наблюдават за 14-дневен интервал от лечебното заведение, с което съответното място за настаняване има подписан контракт за оказване на здравна помощ. 
5. Всички близки контактни на доказан случай на COVID-19, според настоящата формулировка за случай, се слагат с наставление на районните здравни инспекции под карантина в дома или на друго място за настаняване и здравно наблюдаване за 14-дневен интервал, считано от последния контакт със заболялото лице.
6. Всички лица по т. 1 и 5, сложени под карантина са длъжни да не напущат домовете си или мястото за настаняване, в което са показали, че ще обитават за посочения в предписанието период.
7. Ако до приключване на избрания с предписанието период не се появят признаци за COVID-19, според настоящата формулировка за случай, карантината се прекратява.
8. При поява на признаци за COVID-19, според настоящата формулировка за случай, лицата са длъжни да се свържат по телефон с общопрактикуващия си доктор, лечебното заведение, което обслужва мястото за настаняване или със съответната районна здравна ревизия, откъдето да получат инструкции съгласно случая. 
9. Незабавно след издаване на предписанието по т. 1 или по т. 5 районните здравни инспекции предават на съответната друга районна здравна ревизия данни за карантинираните лица, които ще обитават на нейна територия. 
10. Незабавно след издаване на предписанието по т. 1 или по т. 5 районните здравни инспекции дават информация по е-поща или по телефон на общопрактикуващите лекари, за карантинирани лица от тяхната пациентска листа за осъществяване на интензивно наблюдаване и издаване на болничен лист при нужда, и надлежно на притежателя, шефа или упълномощени от тях лица, които стопанисват мястото за настаняване, в което карантинираното лице ще обитава.
11. Незабавно след издаване на предписанието по т. 1 или по т. 5 районните здравни инспекции осведомят кметовете на общините в съответната област, както и шефовете на регионалните дирекции на Министерството на вътрешните работи за карантинирани лица в домашни условия на територията на съответната област за реализиране на надзор по осъществяването на разпоредените ограничения. 
12. Регионалните здравни инспекции поддържат настоящ лист на всички карантинирани лица на територията на съответната област с начална и последна дата на карантината.
Цялата заповед вижте тук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР