Временни противоепидемични мерки се въвеждат от днес до 31 юли

...
Временни противоепидемични мерки се въвеждат от днес до 31 юли
Коментари Харесай

Въвеждат се временни противоепидемични мерки заради разпространението на коклюш

Временни противоепидемични ограничения се вкарват от през днешния ден до 31 юли 2024 година  заради епидемиологичното разпространяване на коклюш. Това е посочено в заповед на министъра на опазването на здравето в служебния кабинет доктор Галя Кондева. Заповедта е оповестена вчера на уеб страницата на Министерството на здравеопазването. 

Мерките плануват районните здравни инспекции да провеждат на районно равнище осъществяването на имунизации против коклюш по избор на бременни дами  с документиран интервал на бременността сред 27 и 36 гестационна седмица в това число. Имунизацията на бременните против коклюш е еднократна, целесъобразна и безвъзмездна.

Здравните инспекции, на които е обявен случай на коклюш, ще правят епидемиологично изследване и ще предписват нужните противоепидемични ограничения във връзка с болния, контактните му лица и външната среда.

При вписване на случай на коклюш в проведен детски и училищен колектив да се засилят ограниченията по проветряване, влажно разчистване и стерилизация на повърхности и под, да се обезпечат задоволително количества хигиенични материали, написа още в заповедта. В нея е планувано да се организира ежедневна инспекция на деца и възпитаници за съществуване на клинични признаци за заразна болест, включващи хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени признаци не се позволява в или се отстранява от детския/ученическия колектив. 

Националният център по заразни и паразитни заболявания, районните здравни инспекции в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора да провеждат осъществяване на лабораторна диагностика на болни, избрани като вероятен или евентуален случай на коклюш, се добавя в документа. 

Всички общопрактикуващи лекари да създадат обзор на имунизационния статус на децата от пациентския си лист, подлежащи на имунизация и реимунизация против коклюш и да подхващат дейности за своевременното им ваксиниране при постигане на съответната възраст и без голословно отсрочване, се прибавя в заповедта.

В страната са регистрирани 843 случая на коклюш, съобщи на брифинг през вчерашния ден в Министерския съвет служебният министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева. 

Очаква се епидемиологичното разпространяване на коклюш в страната да продължи и през идващите месеци. Това се показва в отчета на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, на чиято база през вчерашния ден беше издадена заповедта за въвеждане на краткотрайни противоепидемични ограничения. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР