Министърът на здравеопазването да отмени протокола за освобождаване на д-р

...
Министърът на здравеопазването да отмени протокола за освобождаване на д-р
Коментари Харесай

Здравната комисия върна д-р Димитров начело на Пирогов

Министърът на опазването на здравето да анулира протокола за освобождение на доктор Валентин Димитров като изп. шеф на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " до произнасянето на способените органи, които правят инспекция по данните от одитния отчет, реши Комисията по опазването на здравето на изключително съвещание.

Решението беше признато с 10 гласа " за ", 3 " срещу " и 4 " въздържал " се.

Проф. Христо Хинков се задължава и да осведоми Агенцията по вписванията, където към този момент е подадена заповед за назначението на поста на проф. Константин Димов. Вписването беше спряно от Софийски градски съд, до момента в който се реши дали е позволена и основателна подадената от досегашния шеф Валентин Димитров молба.

Изслушването на някогашния шеф и министъра на опазването на здравето беше единствена точка в дневния ред.

Според ръководителя на Комисията Костадин Ангелов одитът, който послужи като мотив за отстраняването на Димитров, е повърхностен, не е изследвано задълбочено могат ли да бъдат събрани взиманията на болничното заведение. Той цитира мнението на някогашния шеф, съгласно което имало ясни доказателства, че " Пирогов " е на облага, а не на загуба.

Ангелов акцентира, че подписаният контракт за кредитиране на лечебното заведение в размер на 34 млн. лева от Търговска банка Д е бил утвърден от Министерството на здравеопазването като притежател на капитала на болничното заведение.

Според шефа на здравната комисия има субективно пояснение при установените нарушавания на публични поръчки, за което съответно могат да се произнесат единствено Комисия за защита на конкуренцията или съда, при обжалване на процедурата.

Най-фрапантно съгласно Ангелов е заключението на инспекторите, че началникът на Мултипрофилното незабавно поделение доктор Диана Димитрова не има нужната подготовка да управлява такова звено. Това по думите му било " подигравка с Пирогов ", като незабавна болница от най-високо равнище.

По време на чуването си доктор Валентин Димитров акцентира, че той не е получил одитния отчет от принципала си, а от Комисията по опазването на здравето. Отново напомни, че е поел ръководството на болничното заведение с 31 млн. лева насъбрани задължения от предишни години и регистрира над 1 млн. облага към края на ноември. По думите му има трайна тенценция към финансово стабилизиране на болничното заведение.

Той посочи още, че има съществено недофинансиране на детските интензивни пътеки, от които болничното заведение генерира над 4 млн. лева загуба годишно, която покрива от другите си действия. Друго съществено перо са здравнонеосигурените пациенти, които минават през " Пирогов ", както и оказването на здравна помощ на непознати жители.

В своето ревю пред Комисията министърът на опазването на здравето Христо Хинков акцентира, че главният му претекст за освобождението на Димитров е неспазването на Закона за публичните поръчки. По думите му одитът е бил назначен след писмо от компания за кетъринг, което е постъпило надалеч преди случая с някогашния консултант на министъра на защитата Мустафа Емин, заради което не става дума за " политическо възмездие ".

Хинков цитира три публични поръчки за доставка на здравна инсталация, всяка на стойност над 70 000 лева, без координиране с Министерство на здравеопазването, както изисква закона. Поръчката за доставка на храна е на планирана стойност над 988 000 лева без Данък добавена стойност, и е осъществена с директно договаряне, което е лимитирало присъединяване на други компании.

През юли 2023 година от " Пирогов " са поети отговорности за разноски за медицински консумативи за над 1 млн. лева с издадени фактури, без подписани контракти с компания " Агарта " ЕООД.

Хинков напомни, че отчетът е възложен на АДФИ, прокуратурата, ДАНС и Сметната палата, " които ще дадат отговор дали доктор Димитров е направил нарушавания ".

В чуването се включи и новата директорка на Изпълнителна организация " Медицински контрол " Иванка Динева, която заяви, че за интервала, в който Димитров е управлявал болничното заведение, са осъществени 62 инспекции, при 11 от тях са открити административни нарушавания " каквито се позволяват във всички лечебни заведения ".

Във времето за въпроси от депутатите Ивайло Митковски от ПП-ДБ съобщи, че чуването е било ненужно, защото това са взаимоотношения сред шеф и притежател.

" Одитният отчет въобще не е наша работа, има органи, които се занимават с това. Не си припомням да се е събирала комисия в Народно събрание при освобождението на който и да е шеф в България, сподели той и загатна пътем, че една друга болница във Варна, също в тежко финансово състояние, е получила заем от същата банка.

Катя Панева от ПП-ДБ попита за какво Димитров е поел задъжения за закупуване на медицински произведения от " Агарта " единствено на база доклад, без оповестяване на социална поръчка.

Отговорът на някогашния шеф бе, че е имало закъснение на процедурите от предшественика му, а консумативите е трябвало да бъдат доставени на клиниките, защото е имало нужда.

Депутатът от Движение за права и свободи Джевдет Чакъров пое ангажимент да сложи за разглеждане казуса с недофинансирането на детските интензивни пътеки, откакто стана ясно, че сегашната им цена покрива едвам 20% от действителната стойност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР