Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров ще даде пресконференция във

...
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров ще даде пресконференция във
Коментари Харесай

От 1 декември се разрешават извънкласните занимания

Министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров ще даде конференция по отношение на удължаването на изключителната епидемиологична конюнктура и обвързваните с това заповеди за въвеждане на краткотрайни противоепидемични мекри на територията на страната. В сряда държавното управление удължи изключителната конюнктура до края на март 2022 година

Утре евентуално ще излезем от тъмночервената зона - една доста добра вест за всички нас, разгласи министър Кацаров при започване на брифинга. Не сме в плато, кривата спада доста внезапно, разяснява неговият консултант проф. Мира Кожухарова във връзка разнообразни тълкования на данните. Заразените понижават, а с това понижават и хоспитализациите, регистрира тя. По време на цялото разпространяване на вълната броят на хората в болница не доближи даже 9000, а проектът ни беше разчетен за 10 000, разяснява проф. Кожухарова.

" Смъртните случаи също понижават, само че броят им е висок. Това е обвързвано с редица особености на нашето съществуване, най-много заради отхвърли от имунизация ", добави Кожухарова. Макар и постепенно, броят на имунизираните въпреки всичко се усилва, уточни тя. Към вчерашния ден 28% от имащите право на имунизация у нас към този момент са имунизирани.

Пречупихме вълната с помощта на нашите сънародници, които съблюдават зеления документ, както и на лекарите, заключи Стойчо Кацаров, като за следващ път отличи особено проф. Мира Кожухарова. Като признателност тя е отличена със златен орден на Министерство на здравеопазването. " Заех в ролята на мърморещия човек, наслаждение беше да се работи с този колектив ", сподели Кожухарова.

В новите заповеди, които ще влязат в действие от 1 декември, няма огромни промени. Заради високия брой хора в интензивни отделения, към момента не се анулира възбраната за планови интервенции в лечебните заведения, изясни Кацаров.

ЗА УЧЕНИЦИТЕ

В новите заповеди ще бъде позволен по-пълноценен развой на образование в учебните заведения, сподели зам.-министър Александър Златанов. Прецизират се текстовете за извънкласни занимания, явяване на изпити, които ще бъдат позволени, изброи Кацаров. Промените са направени по искане на МОН, посочи той.

В момента идват доставки на още 1 млн. теста, има поръчка на още 2,5 млн. теста, разяснява здравният министър. Той е спокоен за количествата, макар че терзанията в просветната система са огромни поради дефицита на проби. Според Кацаров до края на годината ще има задоволително проби, като той подсети, че областите, които излизат от алена зона, да вземем за пример Кърджали, ще могат да върнат децата в учебните заведения без проби.

 

Пожарна охрана ГРАНИЦИТЕ

В граничния надзор от 1 декември също се вкарват промени. Влизащите от червени зони без документ и тест ще могат да създадат тест не в границите на 24 часа, а най-рано на третия ден от завръщането си, с цел да анулират карантината си, изясни той. Това ще стане от 1 декември. По отношение на новия обезпокоителен вид от Южна Африка, министърът разяснява, че ние от дълго време не позволяваме жители на тази страна в страната. Завръщащите се от Южна Африка българи ще бъдат в наложителна карантина без право на анулация и ще бъдат тествани за новия вариант.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР