Министърът на вътрешните работи на Франция Жерал Дарманен предупреди в

...
Министърът на вътрешните работи на Франция Жерал Дарманен предупреди в
Коментари Харесай

45 000 полицаи охраняват Франция след дни на сблъсъци

Министърът на вътрешните работи на Франция Жерал Дарманен предизвести в петък, че идващите часове ще бъдат решаващи. Той изпрати 45 000 служители на реда по улиците след три нощи на вълнения, откогато служител на реда простреля младеж на спирка в работническо предградие на Париж, оповестява " Ройтерс ".

Насилието, при което бяха опожарени здания и транспортни средства и ограбени магазини, сложи президента Еманюел Макрон в най-тежката рецесия на неговото управление след митингите на " жълтите жилетки ", които започнаха през 2018 година

Вълненията избухнаха в цялата страна , в това число в градове като Марсилия, Лион, Тулуза, Страсбург и Лил, както и в Париж, където Нахел М., 17-годишен от алжирски и марокански генезис, беше убит във вторник в предградието Нантер.

Смъртта му, която беше снимана на видео, възобнови дългогодишните недоволства от страна на небогати, расово смесени градски общности за полицейско принуждение и расизъм.

" Следващите часове ще бъдат решаващи и знам, че мога да разгадавам на вашите старания ", написа Дарманен до пожарникари и полицейски чиновници, пробвайки се да потуши безредиците, които избухнаха след рухването на нощта.

Той изиска от локалните управляващи да спрат придвижването на рейсове и трамваи от 21 часа
 До 667 набъбна броят на задържаните при безредиците във Франция
До 667 набъбна броят на задържаните при безредиците във Франция

Макрон ще организира спешно съвещание на кабинета

Попитан в основната вечерна телевизионна новинарска емисия на TF1 дали държавното управление може да разгласи изключително състояние, Дарманен сподели: " Честно казано, ние не изключваме нито една догадка и ще забележим след довечера какво ще избере президентът на републиката ".

Около 40 000 чиновници бяха ситуирани в четвъртък вечерта. Повече от 200 от тях са ранени. Дарманен сподели, че повече от 900 души са били задържани след безредиците в четвъртък, като сподели, че междинната им възраст е 17 години.

Съобщава се за кражби на магазини и вандалски акции. 

Въпреки че до момента най-лошото принуждение е лимитирано до предградията на града, всеки симптом, че се популяризира в центровете на най-големите градове на Франция, би означавал забележителна ескалация.

Събития, в това число два концерта на Стад дьо Франс в покрайнините на столицата, са анулирани. Организаторите на Тур дьо Франс споделят, че са подготвени да се приспособяват към всяка обстановка, когато надпреварата влезе в страната в понеделник, откакто започва в испанския град Билбао.

В южния град Марсилия, вторият по величина във Франция, управляващите не разрешиха демонстрациите, планувани за петък , и насърчиха заведенията за хранене да затворят откритите площи рано. 

Макрон напусна срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел по-рано, с цел да участва на втората спешна среща на кабинета за два дни.

Той изиска обществените медии да отстранен " най-чувствителните " фрагменти от безредиците и да разкрият самоличността на потребителите, подклаждащи насилието. Дарманен се срещна с представители на Meta, Twitter, Snapchat и TikTok. Snapchat съобщи, че има нулева приемливост към наличие, което предизвиква насилието.

Приятел на фамилията на жертвата, Мохамед Якуби, който е следил по какъв начин Нахел пораства като дете, съобщи, че яростта е подхранвана от възприятието за неправда в предградията след произшествия на полицейско принуждение против малцинствени етнически общности, доста от които са от някогашни френски колонии.
 Франция активизира 40 000 служители на реда поради всеобщите митинги
Франция активизира 40 000 служители на реда поради всеобщите митинги

180 души бяха арестувани през миналата нощ

" Омръзна ни, ние също сме французи. Ние сме срещу насилието, ние не сме сган ", сподели той.

Макрон отхвърля да има систематичен расизъм в правоприлагащите органи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР