Министърът на външните работи на сепаратисткия молдовски регион Приднестровие заяви,

...
Министърът на външните работи на сепаратисткия молдовски регион Приднестровие заяви,
Коментари Харесай

Район от бившия СССР не иска в ЕС, ще се обединява с Русия

Министърът на външните работи на сепаратисткия молдовски район Приднестровие съобщи, че там са решени да реализират самостоятелност и вероятно обединяване с Русия и че кандидатстването на Молдова за участие в Европейския съюз на процедура приключва всякаква опция за съдействие, съобщи Асошиейтед прес.

В Приднестровието, което е ситуирано сред Украйна и останалата част от Молдова, има контингент от съветски мироопазващи сили от края на сепаратистката война през 1992 година След като Русия изпрати войски в Украйна през февруари, се появиха спекулации, че Москва ще се стреми да поеме контрола и над тази територия.

През април поредност от детонации на територията с 470 000 души население докара до повишаване на напрежението.

Виталий Игнатиев, външен министър на непризнатото държавно управление, съобщи на конференция в Москва, че Приднестровието ще преследва задачите, избрани на референдума от 2006 година: " Независимо развиване на Приднестровието и следващо свободно влизане в Руската федерация.... Последващото свободно присъединение към Русия е развой, който евентуално изисква значими решения, политическа подготовка и доста други неща. Основният приоритет явно е независимостта. "

Молдова по конституция е неутрална и заради това не е евентуален член на НАТО, само че демонстрира все по-силна западна ориентировка. През юни Европейски Съюз ѝ даде статут на кандидатка, като пълноправното участие в блока зависи от промени като справяне с корупцията и подсилване на върховенството на закона.

" Получавайки статут на претендент за участие в Европейски Съюз, Молдова мина безспорен Рубикон ", сподели Игнатиев. " Това постави завършек на въпроса за построяването на политически връзки в границите на избрани общи пространства, тъй като това решение беше взето само от молдовското управление, то не беше взето групово. Освен това никой не може да приказва от наше име. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР