Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич каза, че

...
Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич каза, че
Коментари Харесай

Дачич: Прищина кандидатства за приемане в ЕС, Сърбия започва спешни преговори

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич сподели, че Сърбия е получила информация, че министър председателят на Косово Албин Курти ще подаде молба за приемане в Европейски Съюз през декември, т.е. за започване на процеса на Косово за получи статут на претендент, оповестява.

Дачич акцентира, че Сърбия ще разиска това с държавите-членки на Европейски Съюз, които не признават независимостта на Косово.

„ Курти в еуфорията си на полуда желае да подаде молба за приемане в Европейски Съюз през декември, т.е. за началото на този развой, Косово да получи статут на претендент. Това е сериозна информация, която имаме от Европейски Съюз, че се възнамерява и по тази причина взехме решение незабавно да беседваме за всеки случай с всички страни, които не признават Косово “, сподели Дачич пред кореспонденти в София, където е срещата на външните министри от Централноевропейската самодейност.

Той съобщи, че е пристигнал в София, с цел да запознае с тази информация българския министър на външните работи, само че уточни, че най-важната среща през днешния ден е била с унгарския министър на външните работи, който, както сподели каза, с изключение на Виктор Орбан, безспорно един от най-големите другари на Сърбия.

Дачич сподели, че е разговарял със словашкия министър на външните работи по този мотив и че на следващия ден ще бъде на двустранно посещаване в Гърция и има намерение да се свърже с външните министри на Румъния, Испания и Кипър, тъй че тези страни да се опълчват и, както той сподели, не се случва някаква отрицателна изненада.

„ Смятаме, че е невероятно, само че по тази причина срещата със Сиярто беше значима за мен и мога да предам доста твърдите му думи, че Унгария няма да поддържа, в случай че има такова искане за започване на процеса на присъединение на Косово, защото няма да поддържа разглеждане на предлагането за участие в Съвета на Европа “, разяснява Дачич.

„ Мисля, че това е доста значимо, тъй като в Европейски Съюз не може да се вземе решение без консенсус. За нас в този миг е значимо да предотвратим всички вероятни изненади и това да бъде някакъв спомагателен фактор за напън за нашата страна “, съобщи Дачич.

„ Унгария също го признава, само че те считат, че за всяка по-нататъшна история е належащо да има съглашение, т.е. разговор сред Белград и Прищина. Докато това съглашение не бъде реализирано, Унгария няма да поддържа едностранните дейности на Прищина “, сподели Дачич.

Той сподели, че Сърбия ще беседва с всички страни от Европейски Съюз и че е доста значимо всички да схванат какво се случва в Косово.

„ Ние сме за Брюкселското съглашение, за разлика от Курти, който не желае да ползва съглашението и по тази причина не сме удовлетворени, когато Европейски Съюз издава изказвания, в които приканва всички страни, а Сърбия няма причина за това, в противен случай “, добави Дачич.

Дачич уточни, че Брюкселското съглашение има две елементи, едната е образуването на ЗСО, а другата е присъединяване на сърбите в институциите, като съобщи, че второто няма да се случи, до момента в който първото не е налице.

„ Девет години са в действителност дълъг интервал “, сподели Дачич.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР