Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи

...
Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи
Коментари Харесай

Османи очаква конституционните промени в Република Северна Македония да получат подкрепа

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи чака поддръжка за измененията в конституцията, защото ”никой няма нищо срещу наличието на промените и всички са наясно, че това към този момент е заложено в преговорния развой с Европейски Съюз, а друга опция няма ”, заяви Българска телеграфна агенция.

 

Според него политическите партии, които се опълчват на включването на българите в преамбюла на конституцията, се пробват да печелят вътрешнополитически точки.

 

„ Крайно непочтено е един от най-важните въпроси за жителите - участието на страната в Европейски Съюз, да се употребява в ежедневните политически борби, само че считам, че в хода на идната година всички политически артисти ще видят това ”, уточни Османи на годишната си конференция.

 

През идната седмица договарянията за промени на конституцията ще бъдат активизирани.

„ Същността на конституционните промени е, че те не са противоречиви и всички сме съгласни с това. В нашия парламентарен ред, с изключение на 20-те % (които се отнасят за включването, като формален, на езика на 20 % от населението), няма друга категоризация, която да изключва или включва една или друга общественост. Защо, в случай че в конституцията има вписани избрани общности да бъдат изключвани черногорците, хърватите и българите и какви ще са следствията за страната, като се изключи че ще потвърдим най-разпознаваемия ни имидж в света- връзката сред общностите, междуетническата естетика, мултикултурна народна власт. Това е нашият максимален актив, който ни отваря порти. Превърнахме се в образец на страна, която в един сложен район съумя да сътвори мултиетническа естетика, която към този момент се трансформира в образец за това по какъв начин другите страни могат да вземат решение личните си проблеми ”, уточни Османи.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР