Голяма офанзива на Израел в Рафах би предизвикала хаос и

...
Голяма офанзива на Израел в Рафах би предизвикала хаос и
Коментари Харесай

Блинкен: Израелска офанзива в Рафах би довела до хаос и анархия, без да елиминира Хамас

Голяма атака на Израел в Рафах би провокирала " безпорядък " и " безредица ", само че не би отстранила " Хамас " предизвести американският държавен секретар Антъни Блинкен, засилвайки натиска върху съюзническата страна, която води война, съобщи Франс прес.

 

Планът, който сега се обмисля от Израел в Рафах, " рискува да аргументи големи вреди на цивилното население, без да реши казуса ", съобщи Блинкен по Ен Би Си. Според него израелската интервенция в Рафах би рискувала да сътвори " безпорядък " и " безредица " и в последна сметка - завръщане на " Хамас ".

 

" Видяхме по какъв начин Хамас се завърна в регионите, които Израел освободи на север, даже в Хан Юнис ", опустошен град покрай Рафах, уточни държавният секретар.

 

Съединени американски щати заплашиха обществено, че ще преустановят доставките на избрани категории оръжия за Израел, по-специално артилерийски снаряди, в случай че Израел стартира огромна атака в пренаселения град Рафах, в южната част на линията Газа, на което се опълчва президентът Джо Байдън. Тези опасения са били доказани от съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан по време на среща в неделя с израелския му сътрудник Цахи Ханегби, съгласно прессъобщение на Белия дом. Ханегби е удостоверил, че Израел " взема поради опасенията на Съединените щати ".    

 

" Говорихме с тях за доста по-добър метод за реализиране на дълготраен резултат ", акцентира Блинкен.

 

Запитан дали Съединените щати считат, че в Газа са убити повече цивилни, в сравнение с членове на " Хамас ", Антъни Блинкен отговори с " да ". Министерството на здравеопазването на назначените от " Хамас " управляващи на линията оповестява за общо 35 034 починали в линията Газа от началото на войната сред Израел и палестинското ислямистко придвижване.

 

Сегашният спор избухна на 7 октомври, когато командоси на Хамас, проникнали от Газа, направиха невиждано нахлуване против Израел, при което починаха над 1170 души, множеството от които цивилни, съгласно броене на Агенция Франс Прес, основаващо се на публични израелски данни.

 

От своя страна " Хамас " съобщи през днешния ден, че изказванията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън по отношение на заложниците от предходния ден са " спънка " за договарянията за помирение в линията Газа. По-рано той съобщи, че преустановяване на огъня е допустимо " на следващия ден ", в случай че заложниците, държани в линията Газа, откогато палестинското ислямистко придвижване атакува Израел на 7 октомври, бъдат освободени. Според израелската войска 36 от общо 128 души в плен в Газа към този момент са мъртви.

 

" Осъждаме тази позиция на американския президент и я считаме за оттегляне от резултатите от последния кръг договаряния ", се споделя в изказването на ислямисткото придвижване.

 

На конференция на интернационалните донори, състояла се в Кувейт в неделя, бяха обещани повече от два милиарда $ за подкрепяне на линията Газа, която е опустошена от продължаващата повече от седем месеца война сред Израел и " Хамас ". Участниците в конференцията, проведена от Международната ислямска благотворителна организация и Службата на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси, дадоха обещание средствата да бъдат отпуснати за две години, с опция за удължение, за подкрепяне на жизненоважни филантропични интервенции в палестинската територия.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР