Министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира изказванията на турския

...
Министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира изказванията на турския
Коментари Харесай

Захариева отвърна - на Ердоган за Кърджали, на Кирил за 3 март и азбуката

Министърът на външните работи Екатерина Захариева разяснява изявленията на турския президент Реджеп Ердоган за Кърджали и думите на съветския патриарх Кирил за огорчението му във връзка реториката на български политици към Националния празник 3 март.
Ердоган не прави това за първи път. Той изброи доста балкански страни.
Нашата душа също може да бъде доста необятна . Границите са такива, каквито са, обрисувани с интернационален контракт . Не мисля, че такава изразителност е градивна. Имало е и български политици, които са изразявали необятната граница на душата си. При предпочитание на това да се отваряме един към различен - душата дано да си е душа, само че границите са ясни, стана ясно от думите на Захариева в ефира на Българска национална телевизия.

Първо, благодарността се дава, тя не се изисква, още по-малко с подобен звук. Такъв звук е, меко казано, не подходящ . Този звук беше държан в президентската институция, мисля че българския президент през вчерашния ден реагира и изясни неговата позиция. Мисля, че е наложително, както благодарим и постоянно сме благодарили на Русия, по този начин и да благодарим на стотиците хиляди жертви, които са дали бойци на други страни, без значение, че са били част от територията на Русия. Признателни сме и на българските опълченци, означи още Захариева.
Русия постоянно е имала геостратегически интерес към Балканите и проливите . Така или другояче този интерес на Русия е дълготраен. Не единствено поради изборите. Ние също се активизираме, реториката става по-интензивна преди избори, разяснява първият ни посланик във връзка с зачестилата отрицателна изразителност към България в Русия.
България и Русия постоянно са се стремели да имат прагматични и равнопоставени връзки. Позитивните връзки постоянно са на разположение. Благодарността се дава и българският народ я е давал. Историческите връзки са на разположение и никой не ги отхвърля. Ние сме дали писмеността на Русия, само че ние не пожелаваме всеки ден признателност .
Нашият стратегически избор е да сме членове на Европейския съюз, само че това не значи, че не би трябвало да имаме положителни връзки с Русия , безапелационна бе Захариева. Тя означи, че към момента няма точна дата за срещата Путин-Борисов .
По отношение на въпроса за какво няма стенограма от срещата сред президента Румен Радев и съветският патриарх Кирил, Захариева изясни, че е друга практиката по повод правенето на стенограми от сходни срещи.

Истанбулската спогодба е на Съвета на Европа, а не на Европейския съюз, подсети Захариева. Имало е апели към конвенцията да се причисли Европейски Съюз като съюз, тъй като насилието над дами, за жалост, е постоянно срещано, съобщи тя. Чухме страховете на българските жители и неслучайно ГЕРБ се обърна към Конституционния съд дали конвенцията опонира на българското законодателство, означи още външният ни министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР